Drugswoningen in Zaanstad gesloten

11-01-2018 22:31

Drugswoningen in Zaanstad gesloten

ZAANSTAD - In Zaanstad zullen vrijdag 12 januari de eerste drie 'drugswoningen' worden gesloten.

Burgemeester Jan Hamming doet dit op grond van de opiumwet. Aanleiding voor de tijdelijke sluiting van drie maanden is de vondst van een hennepplantage in een woning in de Tolstoistraat in Zaandam en de vondst van harddrugs en een drugslab aan de Krommeniërweg in Wormerveer en aan de Verwerakker in Westerkoog.

Het is de eerste keer dat in Zaanstad particuliere woningen worden gesloten op grond van de Opiumwet. Tot nu toe werd artikel 13b van de Opiumwet hoofdzakelijk gebruikt voor de sluiting van bedrijfspanden. De eigenaar van een van de woningen probeerde de sluiting vandaag nog te voorkomen via een kort geding. De rechtbank in Haarlem oordeelde echter dat de burgemeester goede gronden heeft om over te gaan tot sluiting.

De sluiting in Zaandam betreft een benedenwoning aan de Tolstoistraat. Daar werd tijdens een integrale controle van gemeente, brandweer en politie een hennepplantage aangetroffen met 269 planten. De woning bleek niet als zodanig in gebruik. Bovendien werd er illegaal stroom afgetapt.

In Wormerveer gaat het om een woning aan de Krommenieërweg waar door de Landelijke Recherche bij een doorzoeking handelshoeveelheden harddrugs werden aangetroffen, met name MDMA (xtc). In datzelfde onderzoek werd in een woning aan de Verwerakker in Koog aan de Zaan een grote hoeveelheid xtc-pillen gevonden. Ook bleek dat in die woning en bijbehorende schuur duizenden pillen werden vervaardigd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen de betrokkenen loopt nog.

’Deze vorm van drugscriminaliteit verziekt onze samenleving. Dat willen we niet in Zaanstad en al helemaal niet in woonwijken. Mensen brengen zichzelf én hun buren in levensgevaarlijke situaties’, aldus burgemeester Jan Hamming. De Opiumwet biedt de gemeente de mogelijkheid om particuliere woningen te sluiten na een drugsvondst. In Zaanstad werd daar tot nu toe terughoudend mee om gegaan. ‘Maar dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om het afgeven van een stevig signaal: dit tolereren we niet’, aldus de burgemeester.

Wat de burgemeester betreft is die terughoudendheid nu voorbij. Hij kondigde eerder al aan het lokale sluitingsbeleid op grond van de Opiumwet aan te scherpen, waardoor particuliere woningen makkelijker gesloten kunnen worden na een drugsvondst. Dat nieuwe beleid wordt binnenkort met de gemeenteraad besproken. Hamming: ‘Wie zijn eigen woning gebruikt of laat gebruiken voor drugscriminaliteit, die moet op de blaren zitten.’

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl