‘Als de zomer komt dan geef ik jou, tulpen uit….Zaandam!’

Gepubliceerd: 17-07-2019 12:07

‘Als de zomer komt dan geef ik jou, tulpen uit….Zaandam!’

ZAANDAM – Vergeet die tulpen uit Amsterdam maar. Sinds kort ‘bloeien’ ze namelijk op de Gedempte Gracht. En worden gretig ‘geplukt’ door menig toerist die de Zaanstreek bezoekt. En dat zijn er steeds meer. Dat bracht Fotostudio Heno, Gedempte Gracht 52, op het idee een hoek van de zaak in te richten met typische toeristenartikelen. Een groot succes.

Maandagmorgen 9.00 uur; Greetje Jagt-Koele opent de deur van de fotozaak. Een groep Duitse toeristen speurt op de gracht naar winkels die open zijn voor het kopen van een souvenir. ,,Ze bezochten de Zaanstreek met een cruiseschip. Dat lag afgemeerd aan de kade. Ik raakte met ze aan de praat en luisterde goed naar hun wensen. Zo ontstond het idee van een souvenirshop”, vertelt Greetje die door haar jarenlange ervaring als organisator van reizen naar Duitsland de taal vloeiend spreekt.

Zaanse miniatuurhuisjes
Bedrijfsleider Ed Barendregt nam de samenstelling van het assortiment onder zijn hoede. Typische Hollandse souvenirs vinden inmiddels gretig aftrek. Van mokken met afbeeldingen van Amsterdamse grachtenpandjes tot sleutelhangers, van blauwe porseleinen klompjes tot koelkastmagneten, van (houten) tulpen tot Hollandse ovenwanten. En van Zaanse miniatuurhuisjes met molen tot modelfietsjes met Delfts blauw design.

,,En vergeet de koektrommels niet met afbeeldingen van Zaanse molens”, tipt Greetje. Door de vakantie van Ed missen ze nog meer typisch Zaanse souvenirs. ,,Maar daar wordt aan gewerkt!”

Indoor fotoshoot voor Inntel
Naast onze toeristentrekpleister nummer één - de Zaanse Schans - is hotel Inntel goede tweede als meest gefotografeerde Zaanse blikvanger. Ed speelde daar slim op in met een fotoshoot voor het markante pand om als typisch Zaanse herinnering mee naar huis te nemen. Hij liet van Inntel een vergroting maken van 2,5 bij 1,5 meter. De toeristen kunnen zich daarvoor onder ideale lichtomstandigheden in de fotostudio lekker warm en droog laten vastleggen. Op een van bijgaande foto's het resultaat met v.l.n.r. Greetje, Kimberley en een toevallige Zaankanter die net pasfoto's liet maken en gewillig meeposeerde.

En dus kreeg het team van Fotostudio Heno, bestaande uit Ed, Greetje, Bernadette, Saskia en Kimberley, het nog drukker. Want de Zaanse fotozaak van eigenaar Noordhoff – met nog drie zaken in Amsterdam - wordt inmiddels ook goed gevonden door de streekgenoten zelf.

Uit met die oorbel!
,,Sorry, de zaak loopt weer vol”, ver excuseert Greetje zich en maakt in rap tempo pasfoto’s die moeiteloos geaccepteerd worden voor officiële documenten. Ook specifieke pasfoto’s die aan strenge eisen moeten voldoen voor visa. De lijst met specificaties ligt onder handbereik. Een pasfoto voor een officieel Surinaams reisdocument? Uit met die oorbel! Een foto voor op een Pools paspoort? Dan moet je gefotografeerd in een schuine pose vanaf de linkerzijde. Een foto laten maken voor een visum naar Colombia? Dan moet de persoon tegen een blauwe achtergrond staan en de foto een formaat van 600 x 800 pixels hebben.

‘Help! Alles wordt afgekeurd…’
,,Horroreisen”, grapt Kimberley bij het pakken van de lijst uit het kantoor om de klant te helpen die wanhopig op zoek is naar een fotostudio die een pasfoto in de maat 5 x 5 cm mét witte rand kan maken. ‘Ik heb er al verschillende laten maken, maar ze worden allemaal afgekeurd bij de aanvraag’ zegt hij. Kimberley stelt hem gerust. Na enig instelwerk op de apparatuur in de pasfotostudio gaat hij na enige tijd tevreden met de juiste pasfoto’s de deur uit. Achter hem schuift een Chinees naar de kassa om een Delfts blauwe kaasschaaf af te rekenen…

Meer weten? www.fotostudioheno.com

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl