‘Bezoekers per boot naar Tony’s Chocolonely in Achtersluispolder’

Gepubliceerd: 07-03-2019 20:03

‘Bezoekers per boot naar Tony’s Chocolonely in Achtersluispolder’

ZAANSTREEK – In het getoonde promotiefilmpje stond de te bouwen fabriek nog in Amsterdam gepland. ,,Maar de gemeente Amsterdam vond mijn achtbaanidee vreselijk. Zaanstad ontving het idee van Tony's Chocolonely Factory gelukkig totaal anders. Natuurlijk zijn er kritische vragen. Maar het is heel fijn dat de gemeente ons enorm faciliteert”, vertelde Henk Jan Beltman vanavond tegen de zakenmannen en vrouwen tijdens De Corner en De Maatschappij-zakenmeeting in het Zaans Museum.

Tekst en foto’s: Dirk Karten

Niet alleen het succesverhaal van de topondernemer over zijn slavenvrije chocolade stond centraal. Natuurlijk was er alle aandacht voor de bouwplannen van de chocoladefabriek in de Achtersluispolder. Zo vroeg een buurman-ondernemer op het industrieterrein zich af of er wel gedacht werd over een parkeerplek van de 500.000 bezoekers die jaarlijks worden verwacht. ,,Er komt een parkeerdek. En we werken aan een plan om de bezoekers per boot te vervoeren”, aldus stelde Henk Jan Beltman hem gerust.

Investering 120 miljoen
Een bedrag van rond de 120 miljoen euro werd genoemd als investering in het Zaanse chocolade-avontuur. Waarvan de bouw eind dit jaar moet beginnen. Vanaf 2021 moeten er in de fabriek zo’n 70 miljoen repen per jaar van de lopende band rollen.

,,Vijftig miljoen is bestemd voor het vastgoed. Gebouw De Vrede is het mooiste gebouw dat je kunt bedenken. Het barst van de historie. Maar tegelijk willen we energieneutraal gaan werken. Een uitdaging is dat te doen in een pand waar de ramen nog uit stalen kozijnen bestaan. Maar het gaat lukken.”

‘Mooier dan de Python’
De voormalige stoommeelfabriek uit 1918 (bron: zaans-industrieel-erfgoed.nl) is een Zaanse icoon, maar bouwtechnisch gezien totaal uit de tijd. ,,Dan heb ik nog twee kinderen die een achtbaan willen die mooier is dan de Python in de Efteling”, grapte de superondernemer. Om serieus te vervolgen: ,,Je praat over een investering van 25 miljoen in het attractiepark.”

Goede investering
Bij het noemen van de bedragen wordt regelmatig wervend richting ondernemers gekeken in de hoop op investeerders. ‘Wat krijg ik ervoor terug?’ vroeg iemand zich af. ,,Chocolade… Dat blijkt nog altijd een goede investering. Ook als is het geen eerste levensbehoefte. Weet je, ik weet wat af van bier verkopen aan mannen. Dat is in feite hetzelfde als chocolade verkopen aan vrouwen”, waarmee Henk Jan op humoristische wijze refereerde aan zijn tijd bij Heineken.

Omzet 70 miljoen
Om serieus te vervolgen: ,,We koersen dit jaar af op een omzet van zeventig miljoen euro. Zijn marktleider in Nederland. Tony’s hoort internationaal gezien bij de elf ondernemingen die de koers in de chocolade-industrie bepalen. Bovendien: waar vind je een betere plek om chocolade te verkopen dan de Zaanstreek?” Een stapeltje Verkade-repen op de tafel van het bestuur vormt het stille bewijs…

Ondernemers moeten altijd kansen zien en dus kreeg de topman ook vragen om de oren als ‘wordt er bij de bouw gedacht aan Zaanse bedrijven?’ En: ‘hoeveel mensen gaan er werken?’ ,,Zo’n 400“, aldus Henk Jan. Waarbij ook rekening wordt gehouden met mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben.

Uitdagingen
Voordat alle plannen realiteit zijn stroomt er nog het nodige water door de Zaan. Dat maakte de spreker ook duidelijk. ,,We hebben nog de nodige uitdagingen”, klonk het droog. Maar als die zijn genomen, zal de Achtersluispolder in 2021 een heel andere rol spelen in de Zaanse samenleving en de droom van Henk Jan Beltman zijn uitgekomen.

Op bijgaande foto’s artist-impressions de Tony's Chocolonely Factory. Inclusief achtbaan die mooier moet worden dan de Python! Plus de uitreiking door de organiserende bestuursleden van een herinnering aan de inspirerende zakenmeeting. Gegeven met de wens de afbeelding in het toekomstige Zaanse kantoor van Henk Jan op te hangen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl