‘De laatste fout is nog niet gemaakt’

Gepubliceerd: 02-02-2021 19:02

‘De laatste fout is nog niet gemaakt’

STREEK - Dat was een opmerking van minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie die aangaf dat we nog een lange weg te gaan hebben alvorens we de coronabrand meester zijn. Ook premier Rutte vertelde geen 100% zekerheid te kunnen beloven. Een aangepast routekaart is daar het directe gevolg van. De derde golf moet ernstig zijn te beperken, maar dreigend blijft het wel.

Dat we in een spannende en onzekere fase van de crisis zitten beaamde Rutte andermaal. ‘Waar zitten de onzekerheden? Waar staan we nu? En wat betekent dat voor de maatregelen, zoals de avondklok?’
Volgens Rutte snakken we allemaal naar zekerheid, naar een duidelijk plan. Die gewenste 100 procent zekerheid is niet te geven. ‘We kunnen wel laten zien welke richting het op gaat.’
Dit alles is samengevat in een routekaart.

Over de besmettingscijfers liet Rutte weten dat die dalen, langzaam maar zeker. Ook het aantal mensen met corona in ziekenhuizen daalt iets. ‘Toch lijkt de derde golf op ons af te komen, door de Britse mutatie. Op dit moment is twee derde van de nieuwe besmettingen de Britse soort.’ Ter illustratie benoemt Rutte nog eens dat de mutatie een stuk besmettelijker is.

Het reproductiegetal van de Britse variant is zo hoog dat het aantal besmettingen wekelijks verdubbelt. "Om de snelle opkomst van de Britse variant kunnen we niet heen", aldus Rutte. Met andere woorden: we kunnen ons geen optimisme permitteren.

Zoals verwacht blijft het dus bij de veranderende maatregelen voor de basisscholen en voor niet-essentiële winkels. Volgende week mogen de basisscholen de deuren weer openen. "Op school leren kinderen nu eenmaal het beste", aldus Rutte.

De rol van kinderen in de verspreiding is klein, volgens Rutte. Wel worden aan openstelling van de basisscholen strikte voorwaarden gegeven. De onderwijssector heeft dinsdag overigens de zorgen geuit over deze maatregelen.

De buitenschoolse opvang blijft voorlopig dicht, omdat er te veel kinderen van verschillende scholen bij elkaar komen en dit te risicovol is. Dit legt Rutte uit. Dit geldt ook voor middelbare scholen tot zeker 1 maart.

Detailhandel
Eerder werd al bekend dat wordt gesproken over de opening van niet-essentiële winkels voor het afhalen van bestelde producten. "Click and collect, zoals dat in veel andere landen bestaat", aldus Rutte. “Het OMT heeft hierover gezegd dat de risico's klein zijn, zolang het niet te druk wordt in de winkels.”

Avondklok 
Rutte is opgelucht dat te zien is dat het na 21.00 uur rustig is op straat. Er komt, benadrukt de premier, nog geen besluit over de eventuele verlenging van de avondklok, die 10 februari afloopt. Het kabinet wacht nog op nieuw advies en verwacht dan de knoop door te hakken.

Routekaart
Minister De Jonge presenteert aansluitend de routekaart die beschrijft welke maatregelen ingesteld moeten worden. "De weg terug gaat behoedzaam, met kleine stapjes.”

De nieuwe kaart kent vier niveaus, van laag naar hoog: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Wel geldt in alle fases een alcoholverbod in het openbaar van middernacht tot 06.00 uur. De regionale aanpak van het coronavirus keert in de routekaart ook weer terug. Als er twee of minder regio's het niveau 'ernstig' of 'zeer ernstig' bereiken kunnen er regionaal maatregelen worden genomen. Die worden dan wel landelijk vastgesteld.

Volgens De Jonge is Nederland de vaccinatieachterstand aan het inhalen. In het tweede kwartaal verwacht hij weer meer leveringen van de vaccinproducenten.

De minister haalt aan dat de afgelopen tijd steeds meer mensen met angstgevoelens en eenzaamheid kampen, maar ook meer mensen overgewicht melden. "We krijgen corona onder controle als we elkaar ook blijven helpen.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl