‘De snelste manier? Laten we er ons allemaal aan houden’

13-10-2020 19:35

‘De snelste manier? Laten we er ons allemaal aan houden’

STREEK - Grip krijgen op het virus is de grote motivatie bij de maatregelen zoals die door premier Rutte en minister De Jonge vanavond zijn uitgesproken. De mensen in de frontlinie mogen niet de dupe worden, zij verdienen onze steun. Vandaar dat premier Rutte zojuist benadrukte dat het aan ons allemaal is. “Wees niet de eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Neem je verantwoordelijkheid als het erop aankomt. Dat is nu.” De nu genoemde maatregelen gaan in per morgen om 22.00 uur.

"We willen niet nog een keer wat we in het voorjaar meemaakten” opende Rutte. “Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown. Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moeten verminderd worden. Dat gaat pijn doen, maar de feiten liegen niet: we moeten strenger zijn voor onszelf."

Geruststellend - als dat nog kan - is het voor bedrijven dat het kabinet klaarstaat met steunpakketten om de klappen op te vangen. “Voor het onderwijs verandert er vandaag niets, geen beperkingen. Daarvoor is het onderwijs te belangrijk."

Voor alle winkels komt er een verbod op het verkopen van drank na 20.00 uur 's avonds. Ook is het verboden om dan alcohol te drinken en bij je te hebben.”

Zoals reeds eerder doorsijpelde gaan de cafés en restaurants dicht. “Dus ook terrassen en coffeeshops. Dat is een keiharde dobber. Eten afhalen mag wel, hotels mogen ook openblijven en voor hun gasten eten en drinken serveren. Het aantal clusters in de horeca is relatief beperkt, maar het gaat om grote groepen en veel contactmomenten."

Groepen mogen binnen mogen nog maar uit maximaal dertig personen bestaan. Uitzonderingen zijn er voor onder meer kerken en de Tweede Kamer. “Niet alles wat formeel mag, hoeft. Ook bij uitzonderingen doen we een beroep om serieus naar de groepsgrootte kijken. Voor mensen die niet bij een huishouden horen, geldt binnen en buiten een maximum van vier. Daar gaan we streng op handhaven. Achter de voordeur geldt een dringend advies van drie gasten buiten het huishouden. Daar voegen we aan toe: één groepje per dag.”

Publiek blijft verboden bij amateur- en professionele sport. Competities worden stilgelegd om het aantal contactmomenten te verkleinen. “Voor sporten boven de achttien geldt dat het kan, mits er genoeg afstand gehouden wordt. Ook het betaald voetbal kan op de huidige voet door, dus zonder publiek."

Fors ingrijpend ook de regel dat de evenementen worden verboden. Rutte stelt dat dit heel breed is. “Dus alles van openluchtconcerten tot theatervoorstellingen. Voor musea en pretparken verandert voorlopig niks."

Gesignaleerd wordt dat het nog te druk is in winkels. Daarom gaat het kabinet met de detailhandel in gesprek over een maximum aantal klanten per winkel en duidelijke afspraken over hygiëne. “Een winkel waar het niet goed gaat, kan per direct worden gesloten."

Op reisgebied het advies sowieso nooit naar een land te gaan met een oranje of rood reisadvies. Die adviezen zijn er niet voor niets. In eigen land geldt een groepsgrootte van maximaal vier personen, kinderen uitgezonderd.

Rutte vertelde dat uit de cijfers blijkt dat niet alle adviezen goed worden opgevolgd: "Werk thuis, tenzij dat echt niet anders kan. We zien helaas dat dit advies veel minder goed wordt opgevolgd.”

Tot slot van zijn opening heeft Rutte aangegeven de mondkapjesdiscussie voor eens en altijd te willen beslechten. “ Een niet-medisch mondkapje wordt verplicht voor iedereen boven de dertien jaar die zich in een publieke ruimte bevindt, zodra dat juridisch haalbaar is."

Uitgebreide berichtgeving staat op www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl