‘De winsten klotsen tegen de plinten’

11-01-2022 16:54

‘De winsten klotsen tegen de plinten’

ZAANDAM – Niet zo maar een kreet die was te horen tijdens de ludieke actie die bij het Ahold Delhaize hoofdkantoor in het kader van ´Fat Cat Day 2022´ werd gehouden. Vertegenwoordigers van vakbond FNV en ‘Voor 14’ voeren actie tegen de ongelijkheid die er bestaat in het beloningssysteem richting werknemers.

In 2020 werd Fat Cat Day in Nederland geïntroduceerd. Met reden aldus de vakbond. Op steeds meer plekken staan mensen op voor een eerlijke verdeling van de rijkdom, te beginnen met een minimumloon van 14 euro per uur.

Fat Cat Day illustreert hoe groot de ongelijkheid is. Voor de berekening van Fat Cat Day heeft de FNV de 14 meest invloedrijke bedrijven van Nederland geselecteerd. ‘Sommige multinationals proberen zich op een maatschappelijk verantwoorde manier te gedragen, maar andere gebruiken hun machtige lobby om te zorgen dat ze zo weinig mogelijk belasting hoeven te betalen. De rekening wordt neergelegd bij huishoudens en bij mkb’ers. Met Fat Cat Day roepen we de veertien invloedrijkste bedrijven en hun ceo’s op om zich uit te spreken voor een eerlijk minimumloon van 14 euro per uur.’

De coronacrisis is voor iedereen een moeilijke periode. ‘Althans, iedereen? Zo vraagt de vakbond zich nadrukkelijk af. ‘Voor sommige bedrijven biedt de crisis juist kansen. Soms uit zich dat in extra inkomsten, stijgende aandelenkoersen en een hogere bonus voor de directeur.’

Al dan niet bedoelde hoofdrollen waren er deze middag weggelegd voor Ahold Delhaize woordvoerder Isabel Melzer, Ruben Bes namens For 14 en Anne Verzijl uit naam van de vakbeweging. Een team van Zaan TV was ter plekke en maakte bijgaande reportage bij de Zaanse grootgrutter dat haar hoofdkantoor heeft aan de Provincialeweg 11 in Zaandam. Grote afwezige was deze middag topman Frans Muller van Ahold Delhaize die uitgeroepen is tot 'grootste coronaprofiteur’ van 2021.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl