‘Die steun hielp ons er doorheen’

14-07-2020 15:07

‘Die steun hielp ons er doorheen’

ZAANDAM - Tamara de Vries werkt al zo’n drie jaar als IC-verpleegkundige in het Zaans Medisch Centrum. Dit voorjaar maakte ze de corona- periode op de intensive care (IC) mee. Tamara vertelt over haar werk en over deze “hele heftige periode”.

ARTIKEL OVERGENOMEN VAN www.zaansmedischcentrum.nl


“Op de IC is elke dag anders. Vanuit alle specialismes krijgen we patiënten waarvan de vitale functies zoals de ademhaling en bloedsomloop bedreigd zijn. Patiënten komen heel ziek binnen op de IC. Vaak zijn ze niet aanspreekbaar. Dan moeten we snel handelen. Soms is het balanceren tussen leven en dood.”
Spannend werk
“Ik vind het nog steeds indrukwekkend wat er mogelijk is: bloeddruk, longen, nieren – al die functies kunnen we overnemen. We doen ons uiterste best om de patiënt er weer bovenop te helpen. Dat is hard werken, maar ook spannend en leuk. Als we een patiënt in acute levensnood weer stabiel krijgen, geeft dat een goed gevoel. Dan denk ik: dat hebben we mooi geflikt met z’n allen.”

“Op de IC hebben we een hecht team waarbinnen we goed met elkaar samenwerken. We geven elkaar de ruimte en bespreken waar we tegenaanlopen. Als verpleegkundige in een regionaal ziekenhuis hebben we veel verantwoordelijkheden. Gelukkig is de communicatie met de artsen open en laag- drempelig. Ze vinden het prettig als je meedenkt om de zorg te verbeteren en staan daar voor open.”

IC-verpleegkundige in coronatijden
Tamara vertelt: “We komen uit een hele heftige periode. Normaal hebben we vijf of zes IC-bedden. Nu lagen er ineens elf coronapatiënten op hun buik aan de beademing. Dat is superintensief.
Je kon niet meer de zorg bieden die je normaal biedt. Dat vond ik soms lastig. Maar het moeilijk- ste vond ik het voor de familie. Als je naaste dagenlang aan de beademing ligt, is het zwaar dat je niet kunt langskomen. Ik kon ze alleen telefonisch bijstaan.”

“Na elke dagdienst evalueerden we de dag onder begeleiding van een psycholoog. Verpleegkundigen, OK-assistentes, anesthesiemedewerkers en niet te vergeten de leerling-verpleegkundigen, want voor hen was het ook hectisch. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Iedereen was open en eerlijk en luisterde naar elkaar. Na een dienst zo hard werken moesten sommigen wel een traantje laten.”
‘Het moeilijkste vond ik het voor de familie’

Steun en waardering
“Gelukkig hadden we veel hulp: van OK-mede- werkers die hielpen op de afdeling, tot revalidatie- medewerkers die onze telefoontjes overnamen. Iedereen wilde bijspringen. Ook van buiten het ziekenhuis kregen we veel steun. Bijvoorbeeld van restaurants die bij onze avonddiensten eten bezorgden. En dan waren er nog veel mensen die ons met kaartjes een hart onder de riem staken. Die steun voelde goed. Dat heeft ons er wel doorheen geholpen.”

Werken als IC-verpleegkundige
Wie collega van Tamara wil worden, is van harte welkom. “Voor onze Intensive Care Unit zoeken we gediplomeerde en leerling IC-verpleegkundigen. Je komt terecht in een gezellig, enthousiast team van verpleegkundigen en artsen met informele, korte lijnen. Op onze prettige en lichte afdeling hebben we zes operationele bedden. Alle patiënten liggen op een eigen kamer, ingericht met de modernste apparatuur. We werken volgens het concept ‘IC zonder water’. Wat trouwens heel fijn is: je bijdrage aan kwaliteits- en deskundigheidsbevordering wordt erg gewaardeerd.”
Meer weten over de functie van IC-verpleegkundige? Kijk op www.zaansmedischcentrum.nl/vacatures

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl