‘Gluren bij de buren’ tijdens KunstEiland

Gepubliceerd: 27-09-2017 13:09

‘Gluren bij de buren’ tijdens KunstEiland

ZAANDAM - In het weekend van 7 en 8 oktober vindt het culturele evenement KunstEiland plaats op het Eiland in Zaandam. Opzet is ‘gluren bij de buren’ in combinatie met de presentatie van kunstwerken.

De kern is het openzetten van de voordeuren, het ontmoeten van bewoners en kunstenaars en in ongedwongen sfeer samen kijken naar kunst. In zestien huizen en op één schip is werk van 27 kunstenaars te zien. De persoonlijke smaak van de bewoner zorgt voor een grote diversiteit aan kunstenaars: van schilders tot hoedenmakers, van fotografen tot edelsmeden. De hoge kwaliteit van hun werk is wat ze gemeen hebben.

In de loop der jaren heeft muziek een steeds grotere plaats ingenomen in KunstEiland. Dit jaar verzorgen zes muziekgezelschappen maar liefst 32 huiskamerconcerten, waaronder Iers-Keltische liederen, actuele accordeonmuziek, jazz, a capella en modern klassiek.

Openluchtmuseum
Behalve exposities en concerten in de woonhuizen, is er ook buiten veel te zien. Het plantsoen in het midden van het Zaaneiland is voor de gelegenheid omgetoverd tot een openluchtmuseum. Foto’s en kaarten geven een beeld van de rijke historie van het Eiland: de houthandels, de molens, de doorbraak, het pontje van Schaap, het zwembad. Rondleidingen onder leiding van deskundige gidsen belichten verschillende kanten van het Zaaneiland: de bijzonder architectuur, de schilder Monet, de voormalige houtindustrie en de molens.

Speurtocht
Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet naar de plaatsen en de namen van de molens die ooit op het Eiland stonden. Aan de zuidpunt van het Eiland ligt de tweemaster Klaas Kompaan. Brandpunt van KunstEiland 2017 is het infocentrum aan de Badhuisweg 1. Daar is het laatste nieuws te vinden, starten de rondleidingen en is een doorlopende filmvertoning. Vereniging De Zaansche Molen geeft hier informatie over de molens op het Zaaneiland en in de Zaanstreek. Zij verklaart de werking van een houtzaagmolen met behulp van een koeksnijmachine.

KunstEiland 2017 wordt op 7 oktober 12.15 uur geopend door wijkwethouder Jeroen Olthof. Hij overhandigt het eerste exemplaar van de publicatie Het Zaaneiland, een rijke geschiedenis aan Harry Gras. De firma Gras was gevestigd op het Zaaneiland. De openingstijden zijn: 7 en 8 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl