‘Het is stil aan de overkant…….’

22-03-2020 09:46

‘Het is stil aan de overkant…….’

STREEK - Terwijl er op de velden van ZVV Zaandijk nog wat onvoorziene gasten bezig zijn met het oeroude balletje trap is het aan de overzijde van de N515, beter bekend als de Leeghwaterweg, historisch stil. De Zaanse Schans zonder bezoekers.

Nu zullen de voetballertjes het in de titel van dit artikel genoemde lied niet gezongen hebben, het is wel uitermate treffend van toepassing. De touringcars laten de Zaanse toeristische topattractie links liggen. De toegang tot de parkeerplaats is voor alle zekerheid voorzien van een afzetting.

De ondernemer die als eerste de busladingen toeristen verwerkt is al jaren de fotograaf ter plekke. Zijn borden blijven leeg, de rolluiken zijn neergelaten Het is slechts een ogenschijnlijk verdwaalde wandelaar die er over het grondgebied rond gaat. Over de Zaanse geschiedenis kunnen velen urenlang vertellen, maar de verhalen komen pas echt tot leven wanneer men deze ziet, hoort, proeft en beweegt in een van de musea op de Zaanse Schans. Dat is allemaal even niet aan de orde. Het biedt de ondernemers wel de gelegenheid wat achterstallig historisch onderhoud te plegen.

Door maatregelen van de Nederlandse regering om de uitbraak van het corona-virus aan te pakken zijn op de Zaanse Schans bijna alle locaties en winkels gesloten. Ook de parkeervoorzieningen voor individuele auto’s en bussen zijn gesloten evenals alle toiletgroepen. ‘Zorg goed voor jezelf en voor anderen’ is het logische advies van de stichting. Voor meer nieuws kan men terecht op https://www.dezaanseschans.nl

RTV Zaanstreek’ s programmamaker en fotograaf Hielke Bruinink maakte een rondje over de Zaanse Schans en legde de stilte treffend vast. Zijn beelden staan op https://myalbum.com/album/S3aTfiGuadby

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl