‘Het moet wel vol te houden zijn’

23-02-2021 19:37

‘Het moet wel vol te houden zijn’

STREEK - Dat is de boodschap die minister-president Rutte zojuist uitte tijdens de persconferentie. Komende zaterdag 27 februari is het een jaar terug dat de eerste officiële Nederlandse coronapatiënt bekend werd. Minister De Jonge laat weten - ondanks de vooruitgang - dat als het vaccineren goed verloopt, er in de zomer weer veel meer mogelijk zou moeten zijn. “We moeten waken voor een “we-zijn-er-bijnagevoel.”

Na die eerste coronadode lijken we op weg te zijn naar het einde van de crisis, al zitten we nog in een "ongelofelijk lastige fase", benadrukt premier Rutte. Hij haalt de besmettelijkere Britse variant aan, de druk op de zorg en de "volgens experts onvermijdelijke" derde golf.

Wat volgens de premier beslist ook aandacht behoeft is het gegeven dat hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. De Nederlanders zijn alle maatregelen aardig zat aan het worden. De premier somt daarbij enkele en waarschijnlijk meest sprekende voorbeelden van problemen: "Leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder ouderen en jongeren, ondernemers die het moeilijk hebben.”

Het kabinet denkt nu wat extra risico's te moeten nemen om tegemoet te komen aan die maatschappelijke uitputting door de strenge regels.

Een aantal versoepelingen werden al vanuit de wandelgangen genoemd en nu aangekondigd. Versoepelingen voor de contactberoepen en het onderwijs. Bij alles is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels blijft houden. "De extra ruimte wordt extra verantwoordelijkheid, voor ons allemaal", zegt hij. "Ik zeg tegen iedereen: ons gedrag doet ertoe.”

Op 1 maart kunnen de middelbare scholen en mbo's weer gedeeltelijk open. Leerlingen gaan minimaal één dag per week weer naar school, en zoveel meer als verantwoord is. Alle leerlingen en docenten buiten het buitengewoon speciale onderwijs moeten de anderhalvemeterregel naleven.

"We weten op dit moment dat een op de vier mensen met een positieve test toch even de hond uitlaat of naar de winkel gaat", maant Rutte zijn toehoorders in den lande. De huidige versoepelingen zijn alleen mogelijk door het in stand houden van andere regels, benadrukt het kabinet. Zoals de avondklok, die in ieder geval tot 15 maart blijft. Op maandag 8 maart komt er opnieuw een persconferentie - voorafgaand daaraan zal het kabinet besluiten nemen over de periode na medio maart.

De contactberoepen, sekswerkers uitgezonderd, mogen vanaf 3 maart weer open. Klanten dienen een afspraak te maken en er moet een checkgesprek plaatshebben. Het kabinet stelt dat de aard van de contactberoepen, zoals het feit dat contacten met klanten vaak een-op-een zijn, ervoor zorgt dat de risico's op verspreiding van het virus beperkt zijn.

De laatste versoepelingen zijn winkelen op afspraak en buitensporten voor jongeren tot 27 jaar. Ook die activiteiten dienen wel plaats te hebben met handhaving van een mate van social distancing.

ALLE MAATREGELEN ZIJN TERUG TE VINDEN OP
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl