‘Mijn monument is jouw monument’

Gepubliceerd: 09-09-2021 9:09

‘Mijn monument is jouw monument’

STREEK - Het is wethouder Natasja Groothuismink (met monumenten en erfgoed in haar map) die iedereen wil aanraden tijdens de 35e editie van Open Monumentendag een kijkje te nemen in de opengestelde monumenten. Het thema dit keer is ‘Mijn monument is jouw monument’, waarbij openheid en gastvrijheid centraal staan.

De deuren van ruim 40 monumenten verspreid over Zaanstad zijn op 11 september tussen 10.00 en 17.00 uur geopend. Groothuismink raadt iedereen aan op deze dag een kijkje te nemen in de opengestelde monumenten. 'Want zij laten de historische rijkdom van de Zaanstreek zien.’ 

De wethouder opent de Open Monumentendag 11 september 9.15 uur bij Jongwijs in Westzaan. 

Gortepap met een Zaans tintje
Jongwijs spant zich in om het rijksmonument aan de J.J. Allanstraat 119-121 in Westzaan, waarin zij zich na de restauratie zullen vestigen, breed toegankelijk te maken voor iedereen. Eén van de activiteiten is dat de chefkok Sylvester een bijzondere gortepap zal maken. 
Gort verwijst naar de lekkernij die mensen aten in de tijd waarin het Rijksmonument 'Jongwijs', maar ook vele andere Zaanse voorname monumenten, gebouwd werden. Maar gort staat ook voor laagdrempeligheid en voor iedereen: in vroeger tijden werd het door arm en rijk en iedereen gegeten. De gort wordt op smaak gebracht met venkelbloemen en pruimen die uit de omgeving van het monument. Ook maken zij volgens oud recept een koffiesiroop voor door de gortepap, van koffie die gebrand wordt door Zuivere Koffie in Justitieel Complex Zaanstad, dat te zien is vanuit de tuin van Jongwijs.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl