‘Zingen is bidden in het kwadraat’

Gepubliceerd: 01-04-2019 14:04

‘Zingen is bidden in het kwadraat’

ZAANDAM – Op 10 november 1989 begon een activiteit die dit jaar precies 30 jaar voortduurt: Uurtje Zingen. Inmiddels omgedoopt tot Zaandam Zingt. Vier keer per jaar zingen Zaankanters uit volle borst klassiekers onder de kerkliederen. Komende zondag, 7 april, is de Noorderkerk het onderkomen voor een uur lekker zingen.

Arie Booman, Egge Hartog, Dub de Vries en Sjaak Visser vormen vandaag de dag drijvende krachten achter Zaandam Zingt. Waarbij Egge en Dub grondleggers zijn. Aangevuld met mensen van het eerste uur als Ger de Ridder, zijn vrouw Ditte, Nel Wilmans en Jan Lienos die Dub de Vries als organist om de maand verving.

Eerste keer
,,Op 10 november 1989 vond voor de eerste keer Uurtje Zingen plaats”, vertelt Egge die de programmaboekjes van alle 75 ‘Uurtjes’ netjes heeft bewaard. ,,Op 4 september 1998 vond de 75e editie plaats”, vertelt de kwieke 78-jarige Zaankanter. Daarna was er een korte adempauze tot er weer werd doorgegaan onder de titel Zaandam Zingt. Met 160 zanglustigen bij de laatste keer mag je spreken van een ‘blijvend succes’.

Fijne meezingnummers
,,Uurtje Zingen is voortgekomen uit het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Er bleek behoefte aan het zingen van populaire kerkelijke liederen als die van Johannes de Heer. Deze fijne meezingnummers spreken nog altijd onze doelgroep (60+) aan. Noem het de hang naar nostalgie”, vertelt Dub die vaste organist is. Via zijn grote muzikale netwerk hebben al vele gastsolisten en koren opgetreden in Uurtje Zingen/Zaandam Zingt.

Meer dan een preek
,,De kracht van het 30-jaar succesvol doorgaan ligt in de steun en bemoediging die deze nummers geven”, licht Arie toe. ,,Een goed lied kan soms meer doen dan een preek.” Tegelijk zet hij als bedenker van de thema’s Zaandam Zingt in een hedendaags jasje ‘in de markt’. ,,Het thema van komende keer luidt: Ga met God. Maar door daar aan vast te plakken de vraag ‘maar hoe doe je dat?’ vertaal je het naar hedendaagse vragen die je hoort.”

Bemoediging
Sjaak Visser, predikant bij de Noorderkerk, vult aan: ,,In de teksten worden oude Bijbelse verhalen aangehaald. Maar wat zeggen die ons anno nu? Het is niet alleen de hang naar vroeger, maar ook de bemoediging die je ervaart bij het zingen ervan. We dagen mensen in deze tijd uit ook met God te leven. Daarom zijn ook niet-kerkelijke mensen van harte welkom. Dat doen we in Zaandam Zingt op een andere manier dan via een traditionele kerkdienst. Misschien verklaart dat wel het succes. Het is toch heel bijzonder dat we laatste keer 160 mensen hadden in deze geseculariseerde regio.”

Het viertal noemt het loflied zingen ‘bidden in het kwadraat’. ,,Als je zingt, kun je het diepst van je wezen raken. Daarbij weet Dub met zijn orgelspel ook je ziel te raken”, meent Arie.

Solisten en koor
Inmiddels is het gewoonte dat er altijd een solist of koor meedoet. Zo verlenen op 7 april de Geestmer Zangers onder leiding van Kees Balder hun medewerking. En treedt solist Peter Schoon op. Inmiddels in de Noordkerkerk aan de Heijermansstraat 127 in Zaandam het vaste onderkomen. In de Uurtje Zingen tijd waren ook de Bullekerk en de Oostzijderkerk locaties.

En de toekomst? Die zien de heren zonnig in. ,,Als wij de geest mogen behouden, houden we de lofzang (letterlijk) gaande!”

Zondag 7 april
Meezingen kan zondag 7 april vanaf 16.00 uur. Toegang gratis. Er is wel een collectie voor afdekken van de gemaakte onkosten. Het 35-jarig jubileum wordt in november gevierd met een extra feestelijke jubileumzang. Gospelkoor Revival is al gecontracteerd om mee te doen.

Op de foto ‘s (v.l.n.r.) Arie Booman, Egge Hartog, Dub de Vries en Sjaak Visser. Plus het eerste programma en een collectorsitem: de cd die ooit is uitgebracht.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl