“Dan liever de lucht in!”

20-11-2020 11:54

“Dan liever de lucht in!”

ZAANDAM - Een bekende uitspraak van de Nederlandse commandant Jan van Speijk (1802-1831) die ooit een heldenstatus verkreeg doordat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het vaartuig in vijandelijke handen kwam. De kreet “Dan liever de lucht in!” zal zaterdagmorgen ongetwijfeld ook klinken in de omgeving van de studio van RTV Zaanstreek aan de Drielse Wetering in Zaandam. De radiozender zal dan worden verplaatst van de paal nabij zwembad De Zaangolf in de Koog naar de zendmast in het Kalf.

Om dat op veilige wijze te kunnen doen zal er gebruik worden gemaakt van groot materieel. Een mobiele kraan van Peinemann zal door deskundig personeel worden ingezet zodat de radiozender in de top kan worden geplaatst. Die top bevindt zich op liefst 35 meter hoogte.

Zodra dat klaar is zal ook meteen de nodige bekabeling worden aangebracht en zal Zaanradio nog beter te horen zijn in de Zaanstreek en wijde omgeving. Het betreft hier de radiozender die zorgt voor het ethersignaal op de 107.1 Mhz. De uitzendingen van ZaanTV hebben daar niets mee van doen. Lokale omroepen hebben nooit een ether zender voor de TV gehad, dat is altijd via de kabel gegaan. Dat proces blijft ongewijzigd.

In de mast zal tevens een lichtslinger worden opgehangen om alvast in de juiste sfeer te raken richting de vijfde december en Kerstmis.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl