“To create a better world”

Gepubliceerd: 23-08-2021 15:08

“To create a better world”

STREEK – Dit is de boodschap die Ruben Timman wil meegeven aan de wereld. Door het opplakken van honderden posters rondom zijn ‘Museum of Humanity’ probeert hij de verbondenheid tussen de mensheid te stimuleren. En dit lijkt te lukken. Met de verneemstok namen we poolshoogte.

Door David Sluis

Doorslaand succesHet is alweer bijna twee maanden geleden toen je van jezelf een portret kon laten schieten door professionele fotografen tijdens de actie “Lets Face It!”. De foto’s werden op groot formaat afgedrukt om vervolgens op de gevels van het museum te belanden, een indrukwekkend gezicht. Dat de opzet is geslaagd bleek uit de overweldigende opkomst. Meer dan 700 mensen namen deel, iets wat Ruben nooit had verwacht. Hierdoor moest er keihard gewerkt worden, en waar gehakt wordt vallen spaanders. Een aantal posters zijn door logistieke problemen niet op de gevels beland, maar dit doet aan het schouwspel en intentie niets af. De laatste foto's zijn inmiddels gemaild, zodat iedereen zijn of haar portret heeft ontvangen.

Zuidwesten wind
Het fotograferen, afdrukken en opplakken was de eerste stap. Hierna moest moeder natuur haar ‘ding gaan doen’. Door weer en wind zouden de posters in verval raken en dit hele proces wordt gefilmd met een time laps camera. Dit lijkt goed te lukken. Vooral gevels die zijn blootgesteld aan de zuidwestkant hebben het zwaar te verduren. Gevels aan de andere zijde kennen veel minder afbraak, en hier hangt nu juist de camera. Het zal dan ook nog wel een tijdje gaan duren voordat de muren geheel ‘schoon zijn’. Ruben verwacht nog een maand of drie a vier.

Ontmoetingsplek
De intentie van de hele exercitie is om de verbondenheid tussen de mensheid te stimuleren. Ruben spreekt van “het goede virus”. Hij ziet dingen gebeuren die een hoog ‘feel good’ gehalte hebben. Mensen die komen kijken, dit kunnen individuen zijn of hele gezinnen, raken al kijkende met elkaar in gesprek. Er is daar een sfeer van saamhorigheid en verbondenheid. Een plek waar je graag komt.

Uiteindelijk gaat Ruben de gemaakte ‘time lapse’ achterstevoren vertonen, van verval naar bloei, menselijke bloei! Ook dan zal het museum weer een ontmoetingsplek worden. En zo hoopt hij de wereld een stukje beter te maken, “To create a better world”.

Op https://museumofhumanity.nl/portraits kunnen de mensen alle portretten terug vinden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl