‘Bloemenlint‘, trimparcours en eco oevers aangelegd bij Westerwindpad

08-07-2019 20:23

‘Bloemenlint‘, trimparcours en eco oevers aangelegd bij Westerwindpad

ZAANDAM – Een ‘bloemenlint’ met een dikte van drie tot vijf meter, ecologische oevers en nieuwe trimtoestellen waarop de sportieve Zaankanter met zicht op de grazende koeien kan werken aan een fitter lijf: er is hard gewerkt rond het Westerwindpad in Zaandam.

De gemeente wilde de zone langs het Westerwindpad recreatief, landschappelijk en ecologisch interessanter en aantrekkelijker maken. Meer in evenwicht met het aangrenzende weidevogelgebied. Daarom zijn de steile oevers afgevlakt en als eco oever aangelegd.

‘Plas dras’
Een eco (ecologische) oever is een 'plasdras zone' tussen water en land. ‘Plas dras’ ontstaat als lage delen land een aantal maanden onder water staan. Daarmee wordt geprobeerd de flora en fauna te versterken om onder andere verbinding te leggen met ecologisch waardevolle terreinen, de natuur te versterken en te bekijken of er eventuele ontwikkeling mogelijk is.

Het brede grasveld aan de kant van de bebouwing is al maanden geleden omgeploegd voor de aanleg van de eco oevers en het bloemenlint. Recent zijn er bij het fietspad zelf trimtoestellen geplaatst. Oude banken zijn vervangen en een nieuwe is geplaatst.

Oude beschoeiing gevaarlijk?
,,Op zich mooie aanpassingen, maar ik snap niet dat de resten van de oude beschoeiing niet zijn weggehaald. De houten delen staan nu net onder de waterlijn. Je ziet de lijn waar de oude oever was – en het hout dus nog onder water staat - aan het gras. Dat steekt nu nog boven de waterlijn uit. Volgens mij een gevaarlijke situatie voor honden die al te enthousiast het water in rennen. Want die lopen dan plotseling tegen de opstaande rand aan. Ik snap niet dat ze die oude delen niet hebben weggehaald”, aldus een bewoner van de Magda Janssensstraat.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl