‘Opruimheld’ tegen zwerfafval ontworpen door schoolkinderen

22-02-2021 15:23

 ‘Opruimheld’ tegen zwerfafval ontworpen door schoolkinderen

STREEK - De gemeente Wormerland wil de bijna duizend kinderen van basisscholen actief betrekken bij de campagne waarin ze worden uitgedaagd een ‘Opruimheld’ tegen zwerfafval te bedenken en te ontwerpen. Uit onderzoek van CBS blijkt dat de helft van alle jongeren milieuvervuiling als het grootste probleem ziet. De zwerfafvalproblematiek en bescherming van de eigen leefomgeving maken hier een wezenlijk onderdeel van uit

De campagne bevat een tekenwedstrijd in opdracht van de gemeente Wormerland en heeft als doel het groeiende zwerfafvalprobleem in de gemeente onder de aandacht te brengen. De actie wordt uitgezet via de vijf basisscholen in de gemeente en wordt ondersteund door lokale supermarkten. Zo richt de Vomar aan de Kemphaanstraat een galerij in waar de finalisten van de tekenwedstrijd een plek krijgen. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk uitgewerkt en ingezet om Wormerland op regelmatige basis op te ruimen. Bovendien krijgt de winnaar een Nintendo Switch cadeau.

Wethouder Harold Halewijn van Wormerland geeft aan dat er een opruimheld moet komen die alles van afval weet en die het voortouw neemt in het opruimen van de eigen leefomgeving. "Door kinderen zelf een opruimheld te laten bedenken en ontwerpen maken we het zwerfafvalprobleem ook in de klas bespreekbaar. Een groeiend aantal kinderen maakt zich zorgen over het milieu; het zwerfafvalprobleem is daar onderdeel van.”

Eigen ontwerp of kleurplaat
Ook kinderen die nog niet zo goed kunnen tekenen, maken kans op de prijs. Zij kunnen een speciaal ontworpen Opruimheld-kleurplaat van illustrator Sasa Ostoja downloaden op de campagnewebsite www.jouwschonestad.nl/wormerland. De kleurplaat en het nog lege Opruimheld-tekenpapier zijn tevens gratis mee te nemen bij de Vomar aan de Kemphaanstraat 2. Illustrator Sasa beoordeelt uiteindelijk samen met de wethouder de drie finalisten waarna er gestemd kan worden.

“Het is mooi dat de gemeente kinderen betrekt bij het bedenken en ontwerpen van een oplossing voor zwerfafval. Zo ervaren kinderen dat ze invloed kunnen uitoefenen op een onderwerp dat ze belangrijk vinden,” aldus Dea Sombroek, directeur van openbare basisschool de Eendragt die de campagne omarmt. “En dat dit onderwerp leeft bij kinderen merken wij wel. Kinderen willen graag iets doen om een schonere leefomgeving voor mensen en dieren te creëren. Bovendien komen zij vaak met creatieve oplossingen waar wij als volwassenen nog niet aan hebben gedacht. Ik ben dan ook benieuwd naar het winnende ontwerp!”


De ontwerpen en kleurplaten kunnen tot 20 maart worden aangeleverd via het e-mailadres opruimheld@jouwschonestad.nl. Op de campagnewebsite www.jouwschonestad.nl/wormerland vind je meer informatie over de voorwaarden van de ontwerpwedstrijd en kun je de kleurplaat of het tekenpapier downloaden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl