(BREAKING NEWS) KOZ-bestuursleden André en Dilma op staatsbezoek bij koning en president Kaapverdië

10-12-2018 16:42

(BREAKING NEWS) KOZ-bestuursleden André en Dilma op staatsbezoek bij koning en president Kaapverdië

ZAANSTREEK – ,,Het is nog een beetje vaag en spannend tegelijk. Want ik weet niet goed wat ons morgen te wachten staat. Mogen we ook koning Willem Alexander interviewen? Is Máxima er ook bij? Een ding is zeker: mijn trouwe bodywarmer moet ik verruilen voor een net kostuum. Want er gelden strikte kledingvoorschriften”, vertelt de achttienjarige André de Melo uit Zaandam. 

Als vertegenwoordiger van de Stichting Kaapverdiaanse Omroep Zaanstad (KOZ) gaat de Zaankanter samen met zijn moeder naar het staatsbezoek dat de president van de Republiek Kaapverdië, Jorge Carlos de Almeida Fonseca en zijn vrouw aan Nederland brengt.

Historische relatie
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben de president en zijn echtgenote vandaag officieel welkom geheten. Het tweedaags staatsbezoek bevestigt de historische relatie tussen Nederland en Kaapverdië. En biedt gelegenheid de samenwerking verder te verbreden en verdiepen, met name op het terrein van veiligheid en de maritieme economie. Kaapverdië is naast een populaire toeristische bestemming voor Nederland partner in het bestrijden van georganiseerde misdaad. Daarnaast kent Nederland een bloeiende en ondernemende Kaapverdiaanse gemeenschap zo laat de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) weten.

Interview
De RVD benaderde André en zijn moeder Dilma Martins in hun rol als bestuursleden van de KOZ. De omroep brengt via Zaanradio nieuws, muziek en actualiteiten voor in de Zaanstreek wonende Kaapverdianen. ,,Centrale doelen zijn verspreiding van ons mooie cultuur en integratie bevorderen”, liet Dilma Martins al in een eerder interview weten. Nu mag ze de rol van reporter op zich nemen want het is de bedoeling dat het duo president Fonseca gaan interviewen. André neemt daarbij de rol van cameraman voor zijn rekening. 

Hele dag op staatsbezoek
,,We zijn de hele dag betrokken bij het bezoek want gaan er al vroeg heen. Wanneer we mogen interviewen weet ik echter niet”, zegt André. Zo ontmoet president Fonseca morgen onder meer de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij drukt ook de hand van minister-president Rutte. In Rotterdam ontmoeten president en onze koning vertegenwoordigers van Kaapverdiaanse organisaties. Ze gaan in gesprek met vertegenwoordigers van de eerste generatie Kaapverdianen in Nederland. Rotterdam is uitgekozen als stad omdat daar de grootste gemeenschap Kaapverdianen is: ruim 20.000 mensen.

De KOZ is op maandag tussen 20.00 en 22.00 uur te beluisteren op Zaanradio, 107,1 FM. In het eerste uur wordt Cabo gesproken. Dit is de verbindende taal tussen de elf eilanden die Kaapverdië rijk is en waardoor er vele dialecten zijn. Het tweede uur is in het Nederlands.

Op bijgaande archieffoto bestuursleden Dilma (links), Dré en inmiddels afgetreden bestuurslid Ivete.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl