(Column) Bleestekens: Boemerang

Gepubliceerd: 03-01-2020 8:01

(Column) Bleestekens: Boemerang

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 RTV Zaanstreek brengt wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier!

Als ik ooit een nieuwe kat neem, noem ik deze Boemerang. Waarom? Welnu, dat ga ik vertellen. Ik woon in een wijk in Zaandam waar veel katten huizen. Gezellig, vind ik persoonlijk. Ik heb er zelf ook een. Om mijn dier tegemoet te komen heb ik jaren geleden een kattenluik in de keukendeur aangebracht. Een heidens karwei, waarbij ik soms lelijke woorden riep, maar daar gaat het nu niet over. Mijn kat kan nu in en uit naar believen.

Nu komt het. Dat in en uit geldt namelijk ook voor andere katten. Die kunnen net zo goed het luik gebruiken, zodat mijn huisdier nu en dan hoog bezoek krijgt. Zo noem ik dat gekscherend. Maar mijn Joep is daar helemaal niet blij mee. Ze gaat, geheel volgens haar natuur, blazen en hoog op haar poten staan als Woody, Tessie of Tijger op visite komt. Knap hoor, zou ik zelf niet durven als ik bezoek krijg waar ik geen zin in heb. Maar bij Joep weet je meteen of je welkom bent of niet.

De meeste buurkatten hebben de boodschap inmiddels begrepen. Na een paar maal uit ons huis te zijn weggeblazen blijven ze weg. Op één hardnekkig exemplaar na. Een jong en ondeugend dier dat sinds kort in de straat woont. Het is een witte kat met een zwart Hitler- snorretje onder zijn neus. Daarmee is elke vergelijking met de dictator overigens meteen gedaan. Het beestje is ongelooflijk aaibaar en koddig om te zien. Een schatje. Maar ja, hij woont niet bij ons. Mijn Joep schiet ook bij hem volledig in de stress, toont al haar verdedigingstechnieken, maar krijgt deze ongewenste bezoeker zowaar niet weg. Hitler is er niet van onder de indruk en neemt de dichtstbijzijnde stoel in voor een dutje.

Ikzelf ben uiteraard solidair met mijn kat. Ik grijp dus in en zet de dictator, met zachte hand, de voordeur uit. Maar wat er dan gebeurt! Het dier rent meteen de hoek om de steeg in, kruipt onder de schutting van mijn achtertuin door en stormt door het kattenluik weer naar binnen. Voor hem is het een spelletje! Ik herhaal mijn uitzettingsbeleid, met hetzelfde gevolg. ‘Er ist wieder Da’, denk ik dan. En het gebeurt nogmaals, en nogmaals.

Ik noem de asielzoeker nu geen Hitler meer, maar Boemerang. Een veel leukere naam. Ik weet inmiddels via buren dat het dier een goede eigenaar heeft. Gelukkig. De bezoekjes lijken ook wat te minderen, misschien valt het kwartje langzaamaan. Maar de strijd is voorlopig nog niet gewonnen!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl