(column) Bleestekens: fooi

Gepubliceerd: 25-10-2019 13:10

(column) Bleestekens: fooi

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618  Als opmaat naar het weekend brengt RTV Zaanstreek wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier! 

Het gebeurt me weer eens. Ik zit thuis en voel me naar. Ik ben een slecht mens. Waarom? Ik heb geen fooi gegeven aan de kapster. Waarom niet? Ben ik zo slecht geknipt dan? Nee hoor, ik ben juist heel tevreden. Ik kom al jaren bij haar. Dat mag wel iets zeggen. En meestal geef ik haar een extraatje. Geen probleem. Maar het bedrag was dit keer zodanig dat naar boven afronden een belediging bleek. Namelijk 35 cent. Een paar losse munten had ik niet. Vijf euro en 35 cent extra pinnen dan? Dat vond ik weer overdreven. Dus daar stond ik te haperen met mijn pinpas, de blik van de kapster hoopvol op mijn vingers gericht. In mijn twijfel heb ik ’slechts’ het verschuldigde bedrag betaald. In een seconde dacht ik ‘’ ik krijg toch ook nooit een fooi?’’ Auw. Wat een nare gedachte. Ik ben een rotklant.

En dus zit ik nu op de bank met een schuldgevoel. Maar dat is toch eigenlijk raar? Het zet me aan het denken. Waarom geven we eigenlijk iemand een fooi? Omdat de persoon zijn werk deed? Dat doe ik zelf elke dag! Echter ik krijg nooit een fooi! Kappers, masseurs, personeel in de horeca, allemaal hoor je ze te tippen. Het stamt uit de tijd dat deze beroepsgroepen slecht betaald werden. Het hoorde zo. Maar is dat anno 2018 nog wel terecht? Een fooi moet een blijk van waardering zijn, geen verplichting. In mijn beroep is het geen gewoonte in elk geval.

Onlangs was ik naar de sauna. Op de balie stond een spaarpot met de tekst: ’fooi voor de masseur.’ Nou ja, zeg. Heeft die man anders geen inkomen? Tsjonge. Waarom hij wel en ik niet? Zal ik ook eens zo’n potje voor in de klas zetten met ’fooi voor de docent’ er op. Of dat leerlingen een bedragje kunnen pinnen. Naast mijn reguliere salaris natuurlijk. Helaas is dat is een utopie. Het zal nooit gebeuren. Net als de stratenmaker, de winkeljuffrouw en de treinconducteur nooit een fooi zullen krijgen. Ik zie het al voor me in de trein, ’fooi voor de machinist’ bij de deuren. Of op de balie in het Zaans Medisch Centrum, ’fooi voor de chirurg.’ Nee, dat zou een chaos worden. Maar waarom die anderen dan wel?

Ik ben geen krent, geef regelmatig aan goede doelen. Daar gaat ook niet om. Maar ik vind het geven van een fooi bedenkelijk worden. We doen het veel te automatisch. Natuurlijk is er niets mis mee, maar het is toch te zot voor woorden dat ik me schuldig voel als ik een keer niet tip? Afijn. Loslaten. Ik ga maar even naar de winkel op de hoek een krant halen. Zal ik die verkoopster dan maar een fooi geven? Briefje van vijf? Ben ik dan weer een goed mens? Wat vind u?

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl