(Column) Bleestekens: Grootheidswaan

Gepubliceerd: 08-11-2019 8:11

(Column) Bleestekens: Grootheidswaan

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 Als opmaat naar het weekend brengt RTV Zaanstreek wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier!

Wij moeten oppassen. Er dreigt gevaar voor onze stad. Het cultureel erfgoed en de attracties waar wij zo trots op zijn worden opgeslokt door grote broer Amsterdam. Zelfs heel Noord-Holland moet er aan geloven. De hoofdstad is een agressor geworden. Nu onze VVV is gedegradeerd tot slechts een tafel in een winkeltje, gaan toeristen aan de loop met informatie over ons uit Amsterdam. En daar maakt laatstgenoemde stevig misbruik van!

De Zaanse Schans bijvoorbeeld valt, in de nieuwe folders van I amsterdam, onder de noemer ‘Amsterdam Windmills’. Echt waar. Ga ze maar halen die mapjes, u gelooft uw ogen niet! Purmerend ligt in ‘Amsterdam Waterland’. Zandvoort en IJmuiden zijn tot de ‘Amsterdam Beaches’ gedegradeerd. Toeristen die de ‘Amsterdam Card’ kopen, voor het openbaar vervoer, kunnen daarmee ook naar de Zaanse Schans, het Enkhuizen Zuiderzeemuseum en zelfs Almere en Lelystad. Laatste twee onder de noemer ‘Amsterdam New Land’. Waar houd deze stad in Godsnaam op?

Japanners gaan denken dat half Nederland Amsterdam is. Bij Breukelen en Naarden liggen de ‘Amsterdam Castles & Gardens’. Het ‘Amsterdam Castle Muiderslot’ wordt doodleuk apart genoemd. Nog even en heel Noord-Holland is van de kaart geveegd. Al onze attracties horen bij Amsterdam, de stad krijgt grootheidswaan. Gaat de pas straks ook tot de ‘Amsterdam Islands’ (Wadden)?

De naamsveranderingen zijn overigens bewust en in overleg met omliggende gemeenten gekozen. Dat moet ik erbij zeggen. Het is de bedoeling dat toeristen zich verder gaan verspreiden over ons land. Maar ik vind het maar een enge ontwikkeling. De Zaanse Schans is van ons, afblijven! Net als het Tsaar Peterhuisje en de schilder Monet. Het is ons erfgoed en dat moeten we verdedigen!

Nu wij opnieuw drie nieuwe hotels krijgen aan de Westzijde, is het zaak dat de gasten weten waar ze zijn. Dat ze niet gemakshalve denken aan de ’Amsterdam West side’ te logeren.

Gelukkig is Zaandam inmiddels een tegenoffensief begonnen. Wij hebben weer een gracht. Laten we onze grote broer eens te grazen nemen. Ik stel een Hop on Hop off boot voor. Bij elke gewenste winkel kunnen mensen er uit. En een klein Red Light district. Een Hannie Schafthuis kan er ook wel bij. Tevens gaan we een stadsplattegrond uitgeven met locaties als de ’Zaandam Harbours’ (Volendam en Edam), de ’Zaandam Navy’ (Den Helder) en de ‘Zaandam Hills’ (Limburg). Of nog grensoverschrijdender: ‘The Zaandam Eiffeltower’. Lekker gek. Ach waarom niet? Weten die Japanners veel…

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl