(Column) Bleestekens: Hardlopen

Gepubliceerd: 01-11-2019 8:11

(Column) Bleestekens: Hardlopen

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 Als opmaat naar het weekend brengt RTV Zaanstreek wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier! 

Zomaar een sportzaak in de stad. Ik wil hardloopschoenen. Vanmorgen stond ik op de weegschaal en de stand van de wijzer beviel mij niet. Al een tijdje niet eerlijk gezegd. Er moet wat gebeuren. Ik ga weer hardlopen. Dat kan lekker in de buitenlucht en is nog gratis ook. Een grote denkfout is, zo blijkt later.

Een behulpzame verkoper komt me tegemoet. Ik vertel dat ik nu en dan rondjes door het Jagersveld wil rennen, maar geen extreme ambities heb. De marathons laat ik aan me voorbijgang, de Dam-tot Damloop kan wel een dagje zonder mij en de Olympische Spelen schuif ik ook nog even voor me uit. Op den duur vijf kilometer in relaxed tempo, vind ik al helemaal stoer. ,,Geen belachelijk dure schoenen dus, maar een knappe middenmoot.’’ 

In eerste instantie wijs ik een paar van 65 euro aan. Maar voor twintig euro meer heb ik ‘iets veel beters’, beweert de jongen. Oké, twintig euro maakt mij niet zoveel uit, dus ik laat me een en ander tonen. Ik pas met behulp van hem verschillende merken, die op miraculeuze wijze steeds een beetje duurder worden, en maak tot slot een keuze. Ik sta op en wil afrekenen.

Maar nee. De verkoper is niet klaar met mij, want hij vraagt; ,,heeft u al hardloopsokken?’’ Oei, daar kan hij een punt hebben. Dat kan verstandig zijn. Dus ik laat me opnieuw adviseren en er komt twaalf en een halve euro bij. Akkoord. Ik trek mijn portemonnee en loop naar de kassa. Echter de jongen tovert daar, als een echte Hans Klok maar dan zonder wind door zijn haren, ergens een pakje vandaan. Hij begint met een stalen gezicht over de inhoud, gel-zooltjes, want die moet ik er toch echt bij nemen. ,,Waarom dat?’’ vraag ik verbaasd. ,,Degenen die er nu in zitten zijn te plat,’’ legt hij uit. ,,Daar heeft u op den duur niets aan.’’ Ik begin een beetje te wankelen. ,,Waarom zitten die er in dan?,’’ vind ik een terechte vraag. ,,Dan is de schoen goedkoper.’’

Ik word ineens overmand door twijfel. Is dit allemaal wel de bedoeling? Het wordt steeds duurder, dat hardlopen. Ik uit mijn onzekerheid waarop de verkoper, tot mijn totale verbijstering, nog een tandje verder gaat: ,,Ja, maar het is allemaal wel nodig. Heeft u bijvoorbeeld al een sportbeha?’’
Nu ben ik hem ineens heel dankbaar. Heel erg dankbaar. Hij overschrijdt namelijk mijn grens. Alle onzekerheid is weg. Als ik niet maak dat ik wegkom, koop ik straks ook een hardloopslip, -muts, -broek en -bril. Hardlopen is niet gratis, het is peperduur!
 
Hard loop ik de winkel en de straat uit. Op mijn gewone laarsjes. Zonder gel-zooltjes. Gaat opvallend goed, moet ik zeggen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl