(Column) Bleestekens: Intocht Sinterklaas

15-11-2019 08:00

(Column) Bleestekens: Intocht Sinterklaas

ZAANSTREEK - Ariane Blees bracht onlangs haar boekje Bleestekens uit. Een bundeling persoonlijke ervaringen over wat ze zoal in de Zaanstreek meemaakt. Zie ook: https://www.rtvzaanstreek.nl/ariane-blees-‘je-bleest-het-boek-in-één-ruk-uit-’/nieuws/item?1143618 Als opmaat naar het weekend brengt RTV Zaanstreek wekelijks op vrijdag een bloemlezing uit haar columns. Veel bleesplezier!De intocht van Sinterklaas gaat dit jaar (omdat dit een herplaatsing is van de column dus in 2018-red.) in Zaandijk plaatsvinden. Op de Zaanse Schans, wel te verstaan. Grote God, wat halen we ons op de hals. We vierden nog maar kortgeleden, namelijk op derde Pinksterdag, dat we deze plek juist wisten te vrijwaren van de Spanjaarden, en nu laten we ze doodleuk aan wal! Gezien de hoogbejaarde leeftijd van de heilige Klaas, we schrijven de zestiende eeuw, heeft hij toen vanuit zijn bisdom de strijd vast wel op de voet gevolgd. Die lacht nu in zijn vuistje. Gaat het zijn landgenoten toch nog lukken!

En dan die Pietendiscussie. Krijgen we dat ook over ons heen. Heel Nederland kijkt mee hoe wij daar in onze gemeente mee omgaan. Moeten er extra veiligheidsmaatregelen komen? Een verbod op bestelbusjes in de omgeving? Betonblokken? Paspoortcontrole? Laten we alleen witte Pieten aan land, of ook de regenboog- en schoorsteenmodellen? Daar moet wel een besluit over komen. Trouwens, laten we wel wezen, het zijn helemaal geen Pieten. Het zijn Pedro’s, want ze komen uit Spanje. Valt me trouwens ieder jaar weer op hoe ontzettend goed de hele delegatie Nederlands spreekt op televisie. Maar dat terzijde.

Zwarte Piet is discriminerend en stereotiep, vinden velen. Maar beste mensen, het is dan ook allemaal verzonnen! Ik ga u even choqueren: Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan niet. Wel eens een neger ontmoet die Piet heet? Een Spaanse Klaas? Het is Grote Mensen fantasie. Net als Sint Maarten en de Kerstman, het Zandmannetje en het monster van Loch Ness. Allemaal klinkklare onzin… maar wel leuk!

Nog wel tenminste, tenzij we met zijn allen blijven mierenneuken. Want tja, Sinterklaas zelf bijvoorbeeld. Waarom laten we een hoogbejaarde man nog zo hard werken? Hij begon zijn gulle leven ruim 1700 jaar geleden in het Turkse Myra. Hij is minstens zeventienhonderd jaar! Welke mensenrechtenorganisatie grijpt hier in? En, u leest het goed, Klaas is dus eigenlijk een Turk. Voorzichtigheid geboden, anders krijgen we het met Erdogan aan de stok. En die houdt van heel andere feestjes dan wij. Eén verkeerde opmerking en onze burgemeester wordt opgepakt.

We halen dus nogal wat binnen, die 17e november. Dapper hoor, van Zaanstad. Ik denk dat ik maar ver uit de buurt blijf die dag. Of ik ga er juist heen en helmen en zwaarden verkopen. Nepgeweren en Pepperspray. Kan ik er nog een slag uit slaan. Een Spaanse veldslag. De geschiedenis herleeft. Olé!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl