(DRIELUIK - deel 2) ‘In weekenden droppen buurtbewoners hun vuilnis bij onze flat’

02-07-2019 19:06

(DRIELUIK - deel 2) ‘In weekenden droppen buurtbewoners hun vuilnis bij onze flat’

ZAANDAM - De Perim is een flat in het Peldersveld. De flat heeft veel last van grofvuil en zwerfafval. In een drieluik laten we drie doelgroepen aan het woord die hiermee te maken hebben: de huismeester/bewoners, de omwonenden en gemeente Zaanstad over de aanpak tegen de overlast. Vandaag deel 2 waarin bewoners van de flat hun ervaringen vertellen.

Tekst en foto’s: Woosje Neeft

Rondom de Perim staan eengezinswoningen. Het afval van de Perim wordt (tijdelijk) elke werkdag opgehaald. Maar bij de eengezinswoningen gebeurt dit maar één keer in de week. Veel omwonenden maken gebruik van het ophaalschema van de Perim. Tot grote ergernis van de bewoners, schoonmakers en de huismeester van de Perim (naam bekend bij de redactie).

Camera’s
De omwonenden komen vaak in de weekenden om hun vuilnis te droppen bij de vuilcontainers van de Perim. Ze weten dat er dan niemand is om hen tegen te houden. De bewoners vervuilen ook, zoals is geschreven in het vorige artikel. Het maakt niet uit wie als eerst de rommel neerlegt. Als er eenmaal rommel is, blijft het groeien. Er zijn wel camera’s, maar de huismeester kan er niks mee. Want hij kan geen boetes uitschrijven. De milieupolitie en de handhaving kunnen dat wel. Maar als ze maandag komen, heeft de gemeente de rommel al weggehaald. Daardoor heeft bekeuren geen zin meer.

Bord zorgt voor verwarring
Het probleem is een bord dat de gemeente heeft geplaatst. Volgens dat bord zouden mensen hun afval gewoon mogen dumpen. Terwijl dat helemaal niet mag. De gemeente weet niet waar het bord vandaan komt. Niemand weet wie het heeft neergezet, dus niemand is er verantwoordelijk voor. De huismeester mag het bord ook niet weghalen, want hij is daartoe niet bevoegd. De omwonenden droppen niet alleen hun spullen bij dat bord, maar ook op andere plekken. Daar is geen excuus voor.

'…ik neem geen risico…’
De schoonmaker van de Perim woont in de flat. ,,Soms dan zie ik mensen in de weekenden hun afval hier deponeren. In het begin zei ik er wel wat van. Tot het een keer escaleerde. De man begon mij te duwen omdat ik aan het filmen was. De handhaving had gezegd dat ik dat moest doen want ik heb geen autoriteit in mijn vrije tijd. Mensen vinden het alleen niet leuk als je ze filmt. Dus sinds dat incident zeg ik niks meer. Als je een filmpje laat zien, kan de handhaving er toch niks mee. En ik neem geen risico, ik heb gewoon een gezin. Het betekent voor mij wel dat ik na het weekend weer meer moet opruimen.”

Twee verschillende boodschappen
De omwonenden zitten niet helemaal fout. Het bord en de huismeester geven twee verschillende boodschappen. Aan de ene kant lijkt het verboden en aan de andere kant lijkt het wel legaal. Deze problemen en misverstanden kunnen makkelijk worden opgelost door de gemeente. Die vroegen we in het derde deel van dit drieluik om een mening.

(wordt vervolgd)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl