(DRIELUIK- deel 1) Huismeester over vuilnis rondom Perim: ‘Ik word er hopeloos van’

01-07-2019 19:00

(DRIELUIK- deel 1) Huismeester over vuilnis rondom Perim: ‘Ik word er hopeloos van’

ZAANDAM - De Perim is een flat in het Peldersveld. De flat heeft veel last van grofvuil en zwerfafval. In een drieluik laten we drie doelgroepen aan het woord die hiermee te maken hebben: de huismeester/bewoners, de omwonenden en gemeente Zaanstad over de aanpak tegen de overlast. Vandaag deel 1 waarin de huismeester over zijn ervaringen vertelt.

Tekst en foto’s: Woosje Neeft

Eerst de flat zelf. Er zijn ongeveer 1250 inwoners in de Perim. Er zijn 406 woningen en veertien verdiepingen. Een basis dat zorgt voor een behoorlijke hoeveelheid rommel rondom de flat.

Milieu Centraal schat dat er in Nederland jaarlijks 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plastic soep' verergeren. Rondom de Perim vind je veel van dit zwerfafval.

Overal rommel
De eerste tekenen van de rommel zie je al bij de speeltuinen. Overal liggen lege zakken chips, flesjes, sigaretten en blikjes. De ouders en kinderen die daar spelen gooien hun rommel niet weg. Het afval wordt vervolgens opgegeten door meeuwen of meegenomen door de wind naar het slootje achter de flat. De schoonmakers ruimen het wel op, maar de volgende dag is de rommel gewoon weer terug.

Projecten
,,Ik word er soms hopeloos van”, verzucht de huismeester van de Perim (naam bekend bij de redactie). Hij werkt er inmiddels vijftien jaar. ,,We hebben zoveel verschillende projecten gedaan. Daarbij ook samengewerkt met handhaving en de milieupolitie. Dan gaat het een tijdje goed, maar na verloop van tijd zijn we weer terug bij af. Dan komt de rommel weer terug.”

Groene netten
Op dit moment hangen er grote groene netten voor de flat. Het is voor de veiligheid van bouwvakkers die werken rondom de Pirim. ,,In de flat hiernaast was er een krat met blikken verf over de reling gegooid terwijl er bouwvakkers bezig waren. Het miste het hoofd van een werker op een haartje na. Dat kan hier ook zo gebeuren. Er wordt van alles van de balkons gegooid”, legt de huismeester uit.


‘Het heeft geen zin…’
Een buurtbewoner (naam bekend bij de redactie) staat over haar balkon te kijken naar de groene netten. ,,Het stopt mensen niet, zie je?” Ze wijst naar een gedeelte van het net waar allemaal rommel ligt. Voornamelijk verpakkingen en af en toe een bal. Ze heeft ook vaak aan projecten meegewerkt. ,,Ik heb met prikkers alles opgeruimd. Toen we dachten dat ze de boodschap wel binnen hadden gekregen en waren gestopt, kregen we een belletje of we weer wilden gaan prikken. Het heeft geen zin.”

Volgens de huismeester zijn er twee redenen dat mensen spullen over de reling gooien. ,,Ten eerste zijn mensen gewoon te lui om naar beneden te lopen. Het is makkelijker om je spullen naar beneden te gooien dan tien verdiepingen naar beneden te gaan. De tweede reden heeft te maken met het weggooien van eten. Moslims hanteren daarbij een mooie regel: ze mogen geen eten weggooien. Maar als ze wat voedsel over hebben, gooien ze het over de reling. Soms met de verpakking er nog omheen. Uiteraard niet de bedoeling.”

Diëtist Mariam Aras bevestigd dit met teksten uit de Koran. Één daar van is; “Kinderen van Adam! Doe jullie mooie kleding aan bij elke moskee en eet en drinkt, maar wees niet verkwistend; Hij bemint de verkwisters niet.” (Surah al-A’raaf, 7:31).

Mini vuilnisbelt
,,Wanneer je grote spullen, zoals een bank, moet weggooien, kan je het niet zomaar bij het grofvuil zetten. Je moet eerst de HVC bellen. Veel mensen doen dat niet”, aldus de huismeester. ,,Zodra één iemand niet belt, blijft het staan. Dan gaan steeds meer mensen hun spullen erbij zetten. De achterkant van de flat wordt dan een soort mini vuilnisbelt.”

(wordt vervolgd)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl