(DRIELUIK/SLOT) Gemeente: ‘Wie zich niet aan de regels houdt, kan een fikse boete verwachten’

03-07-2019 19:11

(DRIELUIK/SLOT) Gemeente: ‘Wie zich niet aan de regels houdt, kan een fikse boete verwachten’

ZAANDAM - De Perim is een flat in het Peldersveld. De flat heeft veel last van grofvuil en zwerfafval. In een drieluik laten we drie doelgroepen aan het woord die hiermee te maken hebben: de huismeester/bewoners, de omwonenden en gemeente Zaanstad over de aanpak tegen de overlast. Vandaag deel drie en slot waarin we de HVC en gemeente om een reactie vroegen.

Tekst en foto’s: Woosje Neeft

Sinds een halfjaar hoort de Perim bij het ‘actieplan Poelenburg en Peldersveld’. Daarvoor werd het grofvuil één keer in de week opgehaald. ,,We hoorden opeens zonder waarschuwing bij actieplan Poelenburg Peldersveld”, vertelt de huismeester (naam bekend bij de redactie). ,,Vanaf dat moment werd de vuilnis elke werkdag opgehaald. Dat zou geen probleem zijn, maar we waren net heel hard bezig met mensen aan te leren om de HVC (Huisvuilcentrale) te bellen. Nu zet iedereen hun rommel gewoon weer bij de ingang neer, want het wordt toch wel opgehaald. Maar dat is niet voor eeuwig zo. Het is maar een project van zes maanden. Daarna moeten we weer helemaal opnieuw beginnen.”

Tijdelijke oplossing
De HVC is het afvalverwerkingsbedrijf voor Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Het bedrijf haalt ook het grofvuil op bij de Perim. Jetse Oosterbaan van HVC legt uit dat het voor de lange termijn eigenlijk niet de bedoeling is dat het vuil elke dag wordt opgehaald.

,,De mensen in Poelenburg en Peldersveld bellen niet. Dus hebben we dit als tijdelijke oplossing aangedragen. De buurt zag er anders echt als een vuilnisbelt uit.”

Actieplan
Oosterbaan heeft ook geen oplossing. ,,Het is een taak van alle partijen in de buurt: HVC, de gemeente, woningcorporaties etc. Daar zijn ze ook hard mee bezig. Actieplan Poelenburg en Peldersveld is daar een voorbeeld van. De opruimers rijden nu vaak wel met handhaving mee zodat die boetes kunnen uitdelen. Ze zoeken in de vuilniszakken naar briefjes met adressen.”

Hij legt ook uit dat er in Poelenburg en Peldersveld veel illegale bewoners zijn. Die hebben geen pasjes van de afvalbakken. En dus dan zetten ze hun rommel voor de flat neer. Actieplan Poelenburg en Peldersveld benoemt deze punten ook in hun rapporten.

Vijf punten
Actieplan Poelenburg en Peldersveld bestaat uit vijf punten: 1. taal, 2. opvoeding en onderwijs, 3. jongeren, 4. participatie en armoede en 3. vuil. Het valt op dat er in de rapporten vooral wordt gesproken over de problematiek in Poelenburg. Peldersveld wordt vooral samen met Poelenburg genoemd, terwijl laatstgenoemde wijk wel vaak apart wordt besproken. Doelstelling in het actieplan bij het vuil opruimen is dan ook ‘straten in Poelenburg zijn schoon’.

Reactie gemeente
Woordvoerder van de gemeente Zaanstad Sebastiaan Hoek legt uit dat Peldersveld erbij is betrokken omdat er extreem veel vuilnis wordt gedropt. ,,Om een beeld te geven: 55% van alle boetes in heel Zaanstad zijn het afgelopen jaar in deze wijken uitgedeeld.”


Door dit actieplan is HVC vaker vuil op gaan halen bij de Perim. In een voortgangsrapport van actieplan Poelenburg en Peldersveld staat dat de illegale vuilnis op straat nog niet is verminderd. Dit tot grote ergernis van de bewoners. De huismeester denkt dat dit komt omdat de vuilnis toch wel elke dag wordt opgehaald, mensen vinden het dan niet nodig om ook nog te bellen.

Leren grofvuil aan te melden
Oosterbaan geeft aan dat dit niet zo door kan gaan. ,,Het is niet wenselijk elke dag grofvuil op te halen. We hebben een goed werkend systeem. De bewoners moeten gaan leren om hun grofvuil bij ons te melden. Daar hebben wij ook een rol in. Het werkt overal, behalve in Poelenburg en Peldersveld.”

Opruimen én intensief handhaven
Hoek legt uit dat ze vooralsnog doorgaan met deze methode. ,,Duidelijk is dat er veel vuiloverlast is in beide Zaanse wijken. Wat we hebben afgesproken is dat dumpingen extra wordt opgehaald. We ruimen het wel op, maar handhaven daarnaast intensief. HVC en handhaving gaat hand in hand door de wijk. Mensen die zich dus niet aan de regels houden kunnen een fikse boete verwachten.”

De conclusie is duidelijk. De huismeester, Oosterbaan en Hoek hebben hetzelfde doel: geen dumpingen meer rondom de flats. Alle drie werken ze er hard aan om het te verbeteren. Over een jaar hopen ze de positieve gevolgen daarvan te zien.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl