(DRIELUIK) Vrouwelijke rappers zijn óók rappers – deel 1

Gepubliceerd: 13-05-2019 16:05

(DRIELUIK) Vrouwelijke rappers zijn óók rappers – deel 1

ZAANSTREEK - Toen Cardi B vorig jaar geen Grammy won, was de wereld te klein. Ze had er echt een moeten winnen. Maar toen ze wél een Grammy won voor ‘best rap album’, was de wereld voor velen óók te klein. Hoe kon een vrouw die geen verstand heeft van rap nou een Grammy winnen? Veel vrouwen in de rapcultuur krijgen te maken met kritiek op het feit dat ze een vrouw zijn. Hoe zit het met de acceptatie van de vrouwelijke rappers in Nederland? RTV Zaanstreek-redactrice Karlijn Plooijer polste de mening van drie Zaanse rapsters en een rapper. Vandaag deel 1.

Tekst: Karlijn Plooijer

Rap en hiphop bestaan al lange tijd. Deze muziekstromingen kwamen op in de jaren zeventig in New York. Er ontstonden rap-feesten in arme buurten waarbij vooral mannelijke gangsters onderdeel van deze cultuur waren. De diepere betekenis van rappen is rijmen op een beat. De tekst kan over van alles gaan. Vaak wordt er gerapt over dingen die mensen meemaken en gevoelens. Zo langzamerhand werd rap steeds populairder en maakte het ook zijn opkomst in Nederland.

Queen Latifah, Missy Elliot
Rapper’s Delight van The Sugar Hill Gang was de eerste nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. Daarna maakte de rappende vrouwen hun doorbraak. Je kent ze vast wel. Lil Kim stond in de hitlijsten. Net zoals Queen Latifah, Missy Elliot en Lauryn Hill. Vanaf 2001 was het erg stil met nummer 1-hits van vrouwelijke rappers. Tot Iggy Azalea in 2014 een nummer 1-hit scoorde met Fancy. Sindsdien zijn de vrouwelijke rappers in opkomst. Denk aan Nicki Minaj en Cardi B. Ook in Nederland sluit zich aan bij die opkomst.

Rapster Ella uit Wormerveer
Vrouwelijke rappers zijn in opkomst. Maar hoe ervaren de vrouwen dit zelf? Is rappen als vrouw lastiger? Opkomende rapster is Ella John uit Wormerveer. Wellicht bekend van haar 101Barz-sessie en 2 EP’s Ofa en Mad Thing. Ella schrijft al muziek sinds haar zesde levensjaar. Ze rapt over van alles met een kleine boodschap erin verwerkt. Zij ervaart de mannelijke rapwereld als easy.
,,Ik zet mijzelf ook neer als serieuze artiest. Natuurlijk is het lastig om als opkomende artiest gezien te worden.”

‘Terug naar de keuken…’
Na haar 101Barz-sessie waren er vooral veel haat-comments geplaatst over het feit dat ze een vrouw is. En dus ‘terug moet naar de keuken’. Of moet stoppen met rappen omdat ze een vrouw is. Hoe ze daar mee om gaat? ,,Als iemand dit zegt, neem ik het echt niet serieus. Vrouwen mogen doen wat ze willen. Wat trouwens voor iedereen geldt. Mensen hebben altijd wel iets te zeggen. Bij elke artiest vind je haat-comments.”
Volgens Ella moet er geen verschil zijn in de kunst van rappen. ,,Of een man of vrouw dit doet zou niet uit moeten maken.”

(Wordt vervolgd)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl