(DRIELUIK) Vrouwelijke rappers zijn óók rappers – deel 3/slot

Gepubliceerd: 15-05-2019 16:05

(DRIELUIK) Vrouwelijke rappers zijn óók rappers – deel 3/slot

ZAANSTREEK - Veel vrouwen in de rapcultuur krijgen te maken met kritiek op het feit dat ze een vrouw zijn. Hoe zit het met de acceptatie van de vrouwelijke rappers in Nederland? RTV Zaanstreek-redactrice Karlijn Plooijer polste de mening van drie Zaanse rapsters en een rapper. Vandaag deel 3 en slot.

Tekst: Karlijn Plooijer

Hoe kijkt een mannelijke rapper aan tegen de mening die de Zaanse vrouwen hebben? Opkomende rapper Brunzyn (Bruno van Dingen) valt het op dat er weinig rapsters zijn. Waarom is de ene wel succesvol en de andere niet?

Seksualiteit
,,Een rapster zoals Latifah durft haar verleden naar voren te brengen en te rappen over wat ze heeft meegemaakt. Heel veel vrouwen durven dit niet.” Volgens hem wordt er van een vrouwelijke rapper verwacht dat ze seks uitstraalt en daarover rapt. Daarnaast vindt hij dat het bij vrouwen de hele tijd over hetzelfde gaat.

,,Ik zeg je eerlijk: Ik luister niet graag naar vrouwelijke rappers. Omdat het vaak niet helemaal waar is en over seksualiteit gaat.” Volgens hem denken mensen vaak: ‘wacht eens even, geef mij een reden om dit leuk of stoer te vinden, want ik zie het niet’.

Twerken voor Ronnie Flex
Als je kijkt naar allerlei onderzoeken die er zijn gedaan naar rap, gaat het vaak over het vernederen en kleineren van vrouwen, over wapens, geld en geweld. Zo rapt Lil Kleine: ‘je vrouw helpt mij met mijn geld tellen’ en ‘Ik wil dat je twerkt voor Ronnie Flex.’ Zo rapt Chivv: ‘Ik wil likken aan je tits en laat me zitten aan je kont.’ Ga zo maar door. Die vrouwonvriendelijkheid heeft ook invloed op het publiek. Mensen denken dat het ‘normaal’ is om je zo te gedragen tegenover vrouwen.

Bitch...
Brunzyn rapt zelf ook weleens over vrouwen en hij gebruikt soms het woord: bitch. ,,Als ik denigrerend over vrouwen rap, is dit vooral over vrouwen die in mijn ogen ook denigrerend tegenover zichzelf zijn. Bijvoorbeeld als ze vreemdgaan of zich als een slet gedragen. Ik weet dat mensen geen fan van zijn van dat soort acties. Dus breng ik dat ter sprake. Al zal ik altijd respectvol omgaan met vrouwen.”


Conclusie
Natuurlijk denkt niet elke man als een vrouw gaat rappen dat ze ‘terug richting keuken’ moet. Uit de gesprekken blijkt dat vrouwen niet snel durven te rappen door de verwachtingen die mensen van ze hebben. Conclusie: het zou niet uit moeten maken wie je bent of hoe je eruitziet. Het moet gaan over de muziek die je maakt. En als die straight from the heart is, dan moet het goed zitten!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl