(film) De Paauw zaterdag op authenthieke wijze in bedrijf als hennepklopmolen

Gepubliceerd: 27-09-2019 12:09

(film) De Paauw zaterdag op authenthieke wijze in bedrijf als hennepklopmolen

NAUERNA - ,,We pakken komende zaterdag flink uit. Zo komt er een echte historische tjalk met een deklast vezelhennep door de sluis bij Nauerna waarna hij afmeert bij molen De Paauw. De lading wordt vervolgens gelost en in de molen opgeslagen, net zoals het vroeger ging", vertelt Ekko Vermeulen, voorzitter van de Stichting Zaanse Pakhuizen.

Daarnaast zijn er bij deze unieke molen, te vinden op Nauerna 43, demonstraties hennepkloppen, hekelen en mogelijk zieden en spinnen. ,,We laten bijna het hele proces laten zien van hennepsteel tot halffabricaat. Daarnaast opent pianotechnicus- en restaurateur Peter Kaldenbach die dag officieel de deuren van zijn bedrijf. Dat is gevestigd in de molenschuur van De Paauw."
Vanaf 11.00 uur zijn er korte piano-optredens. Onder meer van jazzpianist Nol Sikking, Oleg Plotnikov en Barbara Tanner. Het programma bij De Paauw valt samen met de Zaansche Molendag.

Zaansche Molendag
Varen langs molens, bijzondere workshops, binnenkijken bij een houtzaagmolen, olie of meel geslagen zien worden: zaterdag 28 september kan het allemaal op de Zaansche Molendag. Bijna alle Zaanse molens en het molenmuseum zijn geopend.

Molenfietsroute
Er zijn ook fietsroutes uitgezet. De fietsroute oost is 32 kilometer lang en voert vanaf De Bleeke Dood in Zaandijk, naar De Koker in Wormerland, De Vlijt in het Twiske, Het Pink in Koog om weer uit te komen bij De Bleeke Dood. Deze route voert ook langs de molens op de Kalverringdijk. De fietsroute west telt 21 kilometer en begint bij De Schoolmeester in Westzaan en voert langs De Paauw in Nauerna, De Held Jozua in Zaandam, De Bleeke Dood in Zaandijk om weer uit te komen bij De Schoolmeester.

Voorproefje op ZaanTV
Ellemijn Scholte nam voor ZaanTV alvast een kijkje bij De Paauw, de enige hennepklopmolen in de wereld. De registratie is te zien op ZaanTV dat in Zaanstad wordt uitgezonden door ZIGGO via kanaal 36 via de mediabox en kanaal 337 via de omschakeling van analoog naar digitaal. En op kanaal 45 in Wormerland. Via KPN is ZaanTV te zien op kanaal 1418. ZaanTV is ook via de livestream op www.rtvzaanstreek.nl te volgen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl