(INTERVIEW) ‘Het wezenlijke is onzichtbaar voor de ogen’

Gepubliceerd: 19-01-2019 13:01

(INTERVIEW) ‘Het wezenlijke is onzichtbaar voor de ogen’

ZAANDAM – Redelijk uniek, iemand met maar dertig procent zicht door een erfelijke oogafwijking die een uur het publiek boeit met een ‘vertelvoorstelling’. Geen spiekbriefjes voor de Zaandamse Eveline Masetti tijdens haar vertelvoorstelling De vrouw in de spiegel, Zien en Gezien worden.

Op 27 januari gaat het gebeuren voor de pastor bij de Protestantse Gemeente Castricum en Haarlem-Noord en Spaarndam. De voorstelling is gelijk haar afstudeerproject voor de driejarige opleiding bij de Vertelacademie in Utrecht.

Loskomen
Juist met woorden op papier ging ze goed de fout in tijdens een moment dat je geen fouten mag maken. Het werd de reden voor haar ontslag.
,,Ik wilde loskomen van het papier. En daardoor mijn carrière als pastor weer op te kunnen pakken”, vertelt ze. ,,Ik verloor mijn baan doordat ik de tekst op papier niet goed kon lezen bij mijn eerste uitvaart. Het ging dramatisch fout door mijn visuele belemmering.”

Dit betekende het moment waarop Eveline naar zichzelf ging kijken. Wie was ze? Wat was ze meer dan ‘alleen’ moeder? Wat wilde ze? Wat kon ze nog bereiken? Ze nam letterlijk een blik in de spiegel van haar ziel. Waarbij ook universele levensvragen voorbij kwamen als: waarom ben ik op aarde? Wat leer je van levenslessen? Waar groei je door en wat mag je loslaten?

Sterker
,,Een van de dingen die ik ontdekte dat je alleen met je hart goed kunt zien. Het wezenlijke is onzichtbaar voor de ogen. Ik vond antwoorden op hoe je kunt leven met grote teleurstellingen. Hoe je naar jezelf kunt kijken op een manier waardoor je sterker wordt. En dat je mag zijn wie je bent.”

Mooie woorden, maar de zoektocht was zwaar. Zelfs voor iemand die veel heeft meegemaakt als kerk- en buurtwerker. Getraind is als NOBCO-erkend coach. En in het bijstaan van mensen op moeilijke momenten als perioden van rouw.

Raamvertelling
Het verliezen van haar baan en de zoektocht naar ‘hoe nu verder’ betekende ook de keuze de opleiding tot verhalenverteller te gaan volgen.
,,Hoe ik dat heb gedaan vormde de basis voor mijn voorstelling. Want het is een autobiografische raamvertelling. Daarin komen zaken voorbij als mild leren zijn voor jezelf. Zo heb ik geaccepteerd dat mijn visuele handicap er mag zijn. Als je zo denkt, valt het weg. Het is er wel, maar overheerst niet meer. Ik ben uit de slachtofferrol gestapt. Heb gezocht naar oplossingen en die gevonden. Zo heb ik iemand ontmoet die me leerde met andere ogen naar mezelf te kijken.”

Meeslepend
De vrouw in de spiegel is een meeslepende vertelvoorstelling van een lang gekoesterde droom die plotseling tot een einde komt als de hoofdpersoon geconfronteerd wordt met haar visuele handicap. Alles wordt donker. Angst, schaamte, pijn en verdriet houden haar lange tijd in de greep. Tot het moment dat…

Geen toneelspelen
Eveline schreef en schaafde een jaar lang aan haar afstudeersolo. Ze leerde de fijne kneepjes van het aparte vak ‘verhalenverteller’.

Waaraan moet een goede verteller voldoen?
,,Je moet goed kunnen luisteren. Je in kunnen leven in de personages. Los van de techniek van het vertellen. Zoals stemgebruik, timing, gebruik van de ruimte. Stiltes durven te laten vallen. Soms moet je twee personen uitbeelden. Dan moet je de dialogen goed apart kunnen neerzetten. Want je bent die personage als verteller. Het is geen toneelspelen. Dat is een heel andere techniek.”

Geen zenuwen om voor een volle zaal te staan met een mislukte ervaring als negatief anker?
,,Nee”, zegt ze vol overtuiging. ,,Of er vijftig of vijfhonderd mensen komen vind ik niet spannend. Spannend vind ik echt iets van mezelf neer te zetten. De kunst met deze voorstelling is een stukje levenswerk op een verbindende, door passie gedreven, inspirerende manier te vertellen. En dat met anderen te delen. Voor mij geen zenuwen. Ik stap de bühne op gewapend met mijn favoriete quote: ‘omarm jezelf, durft te zijn.”

De voorstelling is zondag 27 januari te zien in de Dorpskerk te Castricum. Aanvang 15.00 uur. Voor vragen of info stuur een mailtje naar eveline@krachtigewoorden.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl