'Meest verduurzaamde Zaanse huis uit 1910' in Duurzame Huizen Route

Gepubliceerd: 08-11-2019 15:11

'Meest verduurzaamde Zaanse huis uit 1910' in Duurzame Huizen Route

ZAANDAM – Wethouder Songül Mutuer bezoekt zaterdag 9 november de bijzondere duurzame woning van Mirjam Sloots en Burret Olde als onderdeel van de Duurzame Huizen Route. Tijdens deze route kunnen woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen een kijkje nemen bij anderen die zulke maatregelen al hebben genomen.

Het predikantenechtpaar kocht een woning uit 1910 in de Russische Buurt en verbouwde het in negen maanden tot wellicht meest verduurzaamde woning uit 1910 in de Zaanstreek. Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam werd letterlijk van fundering tot dakbeschot vernieuwd.

Metamorfose
Op vrijdag 30 augustus sliepen Burret en Mirjam voor de eerste keer in hun Zaanse woning uit 1910. “Na acht maanden weer in ons eigen bed in plaats van een matras op de grond bij vrienden”, verzucht het predikantenechtpaar. Begin dit jaar werd de start gemaakt van de metamorfose van de woning. Van funderingsherstel tot warmtepomp met op alle drie de verdiepingen vloerverwarming. Van de aanleg van acht cm dikke isolatieschil in de woning tot afzuigkap met recirculatiestand in plaats van afvoer naar buiten (verplicht vanaf 2021 bij nieuwbouwwoningen). Alle denkbare duurzame maatregelen werden genomen.

Zonnepanelen
“De 22 zonnepanelen komen nog”, vertelt Burret als hij de pelletkachel een tandje lager zet. Hij is druk bezig de eerste resultaten te berekenen in energieverbruik. ,,In ons oude huis waren we 185 euro per maand kwijt aan gas/energie. Het is nog slecht op de langere termijn te vergelijken maar in oktober was ik 29 euro kwijt aan gas (er is gekozen voor een combi-opstelling warmtepomp met gasgestookte cv voor als het echt streng gaat vriezen). En aan elektra 60 euro. En dat is inclusief het laden van onze elektrische auto. “

Tientje versus tachtig euro
Want ook de dure dieselauto ging eruit. En dus adieu 1800 euro per jaar aan wegenbelasting en wekelijks 80 euro aftikken aan de pomp. “Nu rij ik evengoed nog zo’n 60.000 km per jaar maar betaal ongeveer een tientje per laadbeurt voor een actieradius van 300 km“, klinkt het tevreden.

Meer weten? Bezoek dan deze bijzonder woning tijdens de Duurzame Huizen Route die morgen het tweede weekend ingaat. Zie verder https://duurzamehuizenroute.nl/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl