'Monet komt snel terug'

Gepubliceerd: 01-10-2021 15:10

'Monet komt snel terug'

STREEK - Het is Marieke Verweij, de nieuwe directeur Zaans Museum, die terugkijkt op een roerige periode. "Het was tumultueus en niet niets", zegt zij over het afgelopen jaar. Zij is inmiddels de derde directeur van het Zaans Museum in een jaar tijd. Het afgelopen jaar stond in het teken van corona, maar ook van onrust rond die vele directeur wissels en natuurlijk de mislukte roof van het topstuk van het museum: "De Voorzaan en Westerhem" van Claude Monet.

Verweij was al plaatsvervangend directeur nadat haar voorganger, Nikola Elrink, er na een half jaar mee stopte wegens een meningsverschil met de Raad van Toezicht. Vanaf vandaag vervult Verweij officieel de rol van directeur van het Zaans Museum.

Topstukken
Vooral de roof van "De Voorzaan en Westerhem" van Claude Monet hakte er onder het personeel flink in. Het schilderij ligt nu bij de restaurateur, maar de schade valt mee. "Mijn hart breekt als je bedenkt dat het zo hardhandig van de muur is getrokken", zegt Verweij. Het museum hoopt het Topstuk binnen een paar weken weer tentoon te kunnen stellen.

Op de dag van Verweij haar nieuwe aanstelling begint ook gelijk een nieuwe expositie "Vaarwel - Landschap van Gedachten", die in niets lijkt op de historische collectie van het museum. Conceptueel kunstenaar Marisca Voskamp heeft zich laten inspireren door de Zaanse luchten en het water en laat werk van haarzelf en haar overleden man en Andre van Noord zien en horen.

Het Zaans Museum is van plan in de toekomst meer moderne kunst uit de Zaanstreek ten toon te stellen.

Door Mischa Korzec/NH Nieuws

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl