(Poll) Gezocht: omschrijf DNA ‘echte Zaankanter’ en win Zaanse productenpakket

Gepubliceerd: 22-05-2019 14:05

(Poll) Gezocht: omschrijf DNA ‘echte Zaankanter’ en win Zaanse productenpakket

ZAANSTREEK – In de Zaanstreek duikt steeds vaker het magische woord Amsterdam op als promotiemiddel. Zo heet het Zaanhotel bezoekers welkom in ‘Greater Amsterdam’ en is bereikbaar onder een 020 kengetal. Kunstgalerie Taets gaat nog een stapje verder en plakt achter de postcode Hemkade doodleuk Amsterdam–Znstd. Hoog tijd om ons af te vragen: wordt de Zaanstreek verkwanseld aan Mokum? Verruilen we ons mooie Zaanse dialect voor het platte Amsterdamse accent? Vaarwel vertrouwde 075? Het hoog tijd om het DNA van ‘de echte Zaankanter’ vast te leggen. 

RTV Zaanstreek vraagt daarbij: wat maakt het dat u zich echte Zaankanter voelt? Waar is een echte Zaankanter trots op? En waarom? Uit de mooiste reacties verloten we een Zaans productenpakket. Natuurlijk met echte Duivekater, Verkade producten en andere typisch Zaanse producten.

DNA Zaanstreek
Het lijkt lastig het DNA van de Zaanstreek levend te houden. Vorig jaar werd er een poging gedaan op het – inmiddels doodstille - online platform Zaanse Geluiden. De geluiden blijken verstomd want het laatste bericht dateert van medio vorig jaar. Hotels spannen de kroon om Amsterdam in hun promotie op te nemen. Zo etaleert het Easyhotel - hartje Zaandam - zich als Amsterdam-Zaandam. Net zoals Inntel Hotels. En dat terwijl het bedrijf zich als boegbeeld van Zaanse woningbouw presenteert. (Nee, we gaan niet de discussie aan of het exterieur mooi is.)

Annexatiedrift Amsterdam
De gemeente Amsterdam maakt geen geheim van annexatiedrift. Op haar site past de NoorderIJ-plas (grenzend aan Achtersluispolder) bij de ontwikkelingen van Haven-Stad straks ‘midden in de stad’. Eh, welke stad? Amsterdam? Zaanstad? Of Amstelstreek?

Feit is dat de naam Amsterdam de benaming Zaanstreek steeds meer verdringt. Zo vallen we onder de plusregio/stadsregio Amsterdam. Onze regionale verkeer- en vervoertaken horen bij de Vervoerregio Amsterdam. Economisch sluiten we aan op de Metropoolregio Amsterdam...

Reacties gevraagd
Zaanstad: (als het aan ons ligt a.u.b. geen trendy Znstd): stad waar Zaankanters wonen, werken en zich vermaken. Streek om trots op te zijn. Maar waarop? Laat het ons weten!

Om onze lieve lezer een beetje op weg te helpen wat vragen: wat past bij u als woonplaats: Groot Amsterdam of de Zaanstreek, Zaanstad of Zaandam, Krommenie etc.? Ziet u graag meer bedrijvigheid of juist niet? Op naar de geplande 1000 extra woningen of is alles wel volgebouwd? Voelt u dat De Zaanstreek verwatert naar Amsterdam? Zo ja, is dat erg? En: laat de toeristen maar komen, maar dan wel onder Zaanse vlag!

Reacties zijn welkom op onze Facebookpagina en via de mail: info@rtvzaanstreek.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl