'Vrijwel elk jaar onstuimig weer in herfstvakantie'

Gepubliceerd: 21-10-2021 9:10

'Vrijwel elk jaar onstuimig weer in herfstvakantie'

STREEK - Deze herfstvakantie is het van tijd tot tijd behoorlijk onstuimig en is vanwege de kans op zware windstoten code geel afgegeven. Uit onderzoek van Weeronline blijkt dat onstuimig weer heel normaal is voor de herfstvakantie en vrijwel elk jaar voorkomt.

Bij oktober horen heel veel verschillende weertypen. Uiteraard passen daar wind en regen bij, maar ook lekker nazomerweer behoort tot de mogelijkheden. Als we naar de herfstvakanties in het verleden kijken, dan loopt dat typische afwisselende herfstweer als een rode draad door de vakanties heen. Onstuimig herfstweer hoort daar vaak bij, maar heeft meestal niet de overhand tijdens de herfstvakantie. Vaak gaat het om slechts een paar onstuimige dagen per herfstvakantie.

Zo werd in 2020 op 21 en 24 oktober code geel afgegeven voor zware windstoten en was het in 2019 op 18 oktober raak. Ook in 2018 en 2017 telde de herfstvakantie twee dagen met een windwaarschuwing.

Bijna elk jaar raak
Als we naar metingen aan de Nederlandse kust kijken, dan valt op dat bijna elke herfstvakantie wel zware windstoten oplevert. Deze eeuw was dat alleen in 2001 en 2003 niet het geval. Van al die jaren dat het wél onstuimig was in de herfstvakantie, was het zeker niet altijd dagenlang winderig. In sommige jaren ging het om slechts een uurtje op een hele vakantie, terwijl andere jaren meerdere onstuimige dagen opleverden.

Aanhoudend wisselvallig en onstuimig tijdens herfstvakantie 2021
Ook dit jaar levert de herfstvakantie onstuimig weer op. Donderdag en vrijdag is daarbij kans op zware windstoten van 75-100 kilometer per uur aan de kust. Bovendien trekken flink wat buien over het land. Dit weekend neemt de wind tijdelijk af en dat is goed nieuws voor vakantievierders in eigen land. Volgende week, wanneer het zuiden vakantie heeft, wordt het echter opnieuw wisselvallig met van tijd tot tijd veel wind.

Yannick Damen, Meteoroloog, Weeronline

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl