Aanleg ondergrondse afvalcontainers en slimme ‘Bigbelly’ in Westerkoog

08-02-2019 16:44

Aanleg ondergrondse afvalcontainers en slimme ‘Bigbelly’ in Westerkoog

KOOG AAN DE ZAAN - ,,De betonnen bak zit er al in. We hebben biggenruggen geplaatst tegen te dicht in de buurt van de container parkeren. Want je wil echt niet dat de volle container over je auto heen gaat bij het legen. De kans is namelijk groot dat er drab uitlekt”, zegt een van de werkmannen die op de Knosterveld het zand in de voegen van de aangeheelde bestrating veegt. 

Nog even en dan is de grijze kliko voor restafval exit voor bewoners van de wijk Westerkoog. In hoog tempo worden er ondergrondse vuilcontainers geplaatst, onder meer op het Geerteveld en De Locomotief. De containers worden in een drie meter diep gat geplaatst. Er past vijf kuub restafval in een ondergrondse container.

Seintje bij volle ‘belly’
Er is ook een bijzonder exemplaar te zien vlak voor het winkelcentrum: de Bigbelly. Een op zonne-energie werkende afvalcontainer. Deze slimme afvalbak heeft een inhoud van 700 liter en een mechanisme dat werkt op 12 volt-accu. Door het vuil samen te persen, past er zes keer zoveel in. De stroom wordt door het zonnepaneel van 40 Watt opgewekt. Door middel van draadloze technologie krijgt afvalbeheer automatisch een seintje wanneer de bak vol is en geleegd moet worden.

Planning
Nu de betonnen putten zijn geplaatst (en veilig afgedekt) moeten de containers zelf worden geplaatst. Dat zou nog wel even kunnen duren als we de woorden van de werkman kunnen geloven. ,,Die dingen zijn momenteel niet aan te slepen. Zo hebben we een voorraad op de werf, zo is het weer weg.”

De HVC spreekt dit tegen. ,,Alle ondergrondse containers voor gemeente Zaanstad zijn ingekocht. Bij ons is niks bekend over een schaarste. De plaatsing van de ondergrondse containers in Westerkoog staat in het tweede kwartaal van 2019 gepland. Met de precieze planning zijn ze nog bezig”, laat afdeling Communicatie desgevraagd aan onze redactie weten.

Weetjes over de ondergrondse container:
- De containers zijn alleen met een HVC-afvalpas te openen,
- Er is een klep voor zwerfafval. Dit is een extra opening waar geen pas voor nodig is om te openen. Zo wordt het makkelijker zwerfafval op te ruimen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl