Aanpassingen op locatie teststraat Zaandam en verhoging capaciteit

16-10-2020 15:29

Aanpassingen op locatie teststraat Zaandam en verhoging capaciteit

STREEK - De GGD werkt aan uitbreiding en het winterklaar maken van de teststraat in Zaandam. Op het terrein aan de Ronde Tocht wordt een nieuwe tent neergezet die wind- en waterdicht is. Ook is de nieuwe tent groter dan de huidige tent, waardoor de capaciteit verhoogd kan worden. Er zijn in totaal 4005 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland.

Het aantal besmettingen ligt in werkelijkheid hoger. Doordat de vraag naar testen op dit moment hoger ligt dan de toegelaten testcapaciteit, is de verwachting dat het aantal vastgestelde besmettingen en het werkelijk aantal besmettingen steeds verder uiteen lopen.

De aanrijroute naar de testlocatie Zaandam blijft hetzelfde. De nieuwe tent wordt woensdag in gebruik genomen. In de loop van volgende week wordt de testcapaciteit in Zaandam verhoogd van 350 naar 600 testen per dag. Samen met de capaciteit van 600 testen in Purmerend is de totale testcapaciteit voor de regio dan 1200 per dag.

Mobiele testbus ingezet voor thuistesten
De mobiele testbus die sinds vorige week door de GGD in gebruik is genomen, wordt vanaf aanstaande maandag ingezet om thuistesten uit te voeren. Tot maandag voert Salt de thuistesten nog uit. Naast thuistesten wordt de testbus gebruikt voor het testen bij clusters van besmettingen op één locatie.

Bron- en contactonderzoek (BCO) alleen nog minimaal mogelijk
Net als andere GGD'en voert GGD Zaanstreek-Waterland nu noodgedwongen risicogestuurd bron- en contactonderzoek uit in minimale vorm. Dit houdt in dat de GGD nog steeds alle mensen belt wanneer zij besmet zijn met corona. In plaats van het nabellen van contacten, geeft de GGD advies over hoe zelf te handelen en hoe de eigen contacten te informeren. In lijn hiermee heeft de GGD moeten besluiten om niet meer actief scholen te benaderen bij een positieve COVID-19 melding van een leerling of een leerkracht/medewerker. De persoon (of de ouder van) die positief getest is op COVID-19 krijgt van de GGD het dringende advies om zelf de school in te lichten. De meeste scholen hebben in de afgelopen weken al ervaring met de maatregelen bij een positieve COVID-19 melding opgedaan door het bron- en contactonderzoek.

Doordat de GGD het BCO minimaal kan uitvoeren, is de consequentie is dat er minder nauwkeurig zicht is op de settings waarin besmettingen plaatsvinden en bijvoorbeeld ook op het aantal en aard van de clusters.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl