Aantal coronatesten blijft achter bij beschikbare capaciteit

20-02-2021 08:31

Aantal coronatesten blijft achter bij beschikbare capaciteit

STREEK - Zaanstreek-Waterland staat momenteel op een tweede plek van de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Onze regio is een relatief kleine regio en daardoor kunnen afwijkingen (stijgingen of dalingen) per 100.000 snel zichtbaar zijn en verschuivingen geven in de ranking.

Het aantal afgenomen testen blijft al geruime tijd achter bij de beschikbare capaciteit. Daarom zijn er sinds maandag 18 januari minder afspraakmogelijkheden opengesteld, maar nog altijd ruim voldoende om snel terecht te kunnen voor een afspraak; vandaag een afspraak maken betekent vandaag of morgen testen. De GGD monitort dagelijks het aantal ingeplande testen voor de dagen erna en kan bij oplopende aantallen de capaciteit heel snel opnieuw opschalen.


Het aantal meldingen per 100.000 stijgt de afgelopen week weer in onze regio. In de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend en Zaanstad nam het aantal besmettingen toe. Alleen in Waterland, Wormerland en Oostzaan nam het aantal besmettingen af. Landelijk stagneerde het aantal meldingen per 100.000 inwoners afgelopen week vergeleken met de week ervoor. Besmettingen vinden in onze regio vooral plaats in de thuissituatie (60%), werksituatie (16%) en door bezoek thuis (19%). Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten was afgelopen week ruim 14.3%.

Er lieten in de afgelopen week in onze regio 11% meer mensen zich testen in de reguliere teststraten dan een week eerder. De afwezigheid van de testbus in verband met het winterweer kan tot gevolg hebben gehad dat meer mensen zich bij de reguliere teststraten lieten testen. De capaciteit van de reguliere teststraten was deze week beperkter door het sluiten van de testlocatie in Wormerveer tussen 12 en 16 februari, door het winterweer, en van alle teststraten op maandagochtend 15 februari in verband met code rood. Ondanks de lagere capaciteit, bleef 24% van de teststraatcapaciteit niet gebruikt.

Dagelijkse reguliere capaciteit teststraten Zaanstreek-Waterland sinds 18 januari (op werkdagen)
Zaandam 350, Purmerend 350 en Wormerveer 300 (alleen op doordeweekse dagen geopend).

Volledig bron- en contactonderzoek zonder monitoring
De GGD voert het bron- en contactonderzoek nog steeds volledig uit, maar zonder monitoring. Dit houdt in, dat de GGD de personen die besmet zijn met het coronavirus niet belt op de zevende dag na de eerste ziektedag. De GGD belt ook niet meer de contacten van de besmette persoon op dag vijf en dag tien van de quarantaine. Deze personen krijgen duidelijke instructies mee, zowel mondeling als schriftelijk. De GGD krijgt dagelijks 600 uur landelijke ondersteuning. Meer landelijk ondersteuning is op dit moment niet mogelijk. De meeste besmettingen vinden plaats op het werk, van bezoek en binnen het gezin.

Vaccinaties Zaanstreek-Waterland
Zorgpersoneel in de gehandicaptenzorg wordt sinds 17 februari uitgenodigd om een afspraak te maken voor een vaccinatie. De GGD vaccineert ook nog steeds mensen in de leeftijd van 80+, het zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties. Het moment waarop zorgmedewerkers van thuiszorg, WMO en PGB aan de beurt zijn, moet nog worden vastgesteld. Sinds maandag 15 februari gebruikt de GGD het vaccin van AstraZeneca naast het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens de landelijke strategie wordt het Pfizer/BioNTech vaccin gebruikt voor mensen in de leeftijd van 65+ en AstraZeneca voor de andere doelgroepen. Mede afhankelijk van goedkeuring, beschikbaarheid en geschiktheid per doelgroep worden andere merken vaccins de komende tijd toegevoegd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl