Afvalcontainers op de kade

21-11-2020 11:13

Afvalcontainers op de kade

STREEK - De Zaan is van groot belang voor onze streek. Een belangrijke gebruiker van dat water is de beroepsvaart. Een bedrijfstak die, net als alle andere, te maken heeft met afval. Waar en hoe moeten zij dat afvoeren? De gemeente Zaanstad heeft dezer dagen langs de Zaan enkele nieuwe afvalcontainers geplaatst, speciaal voor de beroepsvaart. De eerste twee staan op Burcht in Zaandam en op de kade Noordeinde in Wormerveer.

Wie langs de Zaan liep of wellicht straks loopt, zal dan die groene container zien staan. Een afvalcontainer, waarvan de beroepsvaart gebruik kan maken. De gemeente Zaanstad heeft afgelopen week twee van deze afvalcontainers neergezet. Eén op de Burcht in Zaandam en één op de kade Noordeinde in Wormerveer.

De bedoeling is dat binnenkort ook op de Havenstraat in Zaandam zo’n container komt. Vlakbij de Wilhelminasluis in Zaandam plaatsen we ook nog extra containers. Hiermee komt Zaanstad tegemoet aan de wens van de scheepvaart om op verschillende plekken langs de Zaan afvalgiftenpunten te creëren. De kosten voor de aanschaf, het onderhoud en het legen van de bakken betaalt de gemeente uit de havengelden, die binnenvaartschippers betalen.

Containers bedoeld voor restafval
In deze containers kunnen binnenvaartschepen en kleine passagiersschepen hun restafval kwijt. Ze zijn niet neergezet voor riviercruiseschepen, om grote hoeveelheden afval weg te gooien. De containers zijn alleen te openen met een speciale ecokaart. Alleen beroepsschippers hebben zo’n kaart. De containers hebben een chip, waarmee de gemeente kan zien hoe vol deze zit. Zo kan de gemeente dus precies volgen, wanneer ze de containers moeten legen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl