Alkmaar/Zaanstreek door in Europa

26-08-2020 20:19

Alkmaar/Zaanstreek door in Europa

ALKMAAR - In een uiterst winderig AFAS stadion heeft AZ zich weten te plaatsen voor de derde voorronde van de Champions League. Helemaal vanzelf ging dat niet. Pas in de slotseconde werd een verlenging afgedwongen waarin de thuisploeg twee keer doeltreffend was.

Het duel wilde aanvankelijk niet echt op gang komen. De invloed van de wind speelde beide partijen parten. De gasten waren duidelijk gekomen om zo lang mogelijk af te wachten terwijl AZ moeite had het spel te maken. De juiste vorm is er beslist nog niet. In de rust zal er bij een 0-0 stand ongetwijfeld flink gediscussieerd zijn hoe dit klusje naar behoren af te ronden.

Dat plan werd in de 78e minuut ogenschijnlijk de ijskast in geschoten door een treffer van Viktoria Plzen. Op het veld bleven de roodhemden echter geloof hebben in een goede afloop. Dat vertrouwen werd niet beschaamd al moest er wel tot in de 94e minuut op worden gewacht. Ferdy Druijf wist goed door te gaan in de 16 meter en werd daarin onderuitgehaald. Of het nu wel of geen strafschop was, daar had Teun Koopmeiners niets mee te maken. Uiterst koelbloedig was het de aanvoerder die de toegekende penalty benutte.

Die meevaller gaf de AZ'ers extra moed. In de verlenging moest alsnog een plaats in de volgende ronde af worden gedwongen. De IJslandse invaller Albert Gudmundsson (tekende in augustus 2018 een contract tot 2022 bij AZ) maakte in de 98e minuut het bevrijdende doelpunt en nam vlak voor tijd ook koelbloedig de 3-1 voor zijn rekening.

De derde voorronde van de Champions League staat in de agenda voor 15 of 16 september. AZ speelt dan tegen of Benfica, KAA Gent of Dynamo Kiev. Ook die krachtmeting wordt vanwege de coronapandemie over één wedstrijd gespeeld. Maandag is de loting.

Om de Champions League te halen, moeten in totaal drie voorrondes worden overleefd. Door de winst op Plzen is AZ wel verzekerd van minimaal een plaats in de groepsfase van de Europa League.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl