Alkmaarse tak BDUmedia failliet: per direct geen uitgaven Zaankanter en Krommenieër meer

Gepubliceerd: 16-09-2019 13:09

Alkmaarse tak BDUmedia failliet: per direct geen uitgaven Zaankanter en Krommenieër meer

NOORD-HOLLAND – Vanmorgen heeft het personeel van BDUmedia, uitgeverij van weekblad De Zaankanter en De Krommenieër in onze regio, te horen gekregen dat het faillissement is aangevraagd voor de Alkmaarse tak van de Barneveldse uitgeverij. Per direct is gestopt met het maken van de kranten in het verspreidingsgebied van deze bv.

Daardoor verschijnen er gelijk deze week in de Zaanstreek geen edities Zaankanter en Krommenieër meer. De lokale nieuwsmakers sinds 1871 zijn er niet in geslaagd de in 2017 van Telegraaf Media Groep overgenomen titels in Noord-Holland winstgevend te maken. Het personeel kreeg vanmorgen in het Alkmaarse hoofdkantoor te horen dat er de uitgever niet dieper in de schulden wil komen voor de BV Alkmaar.

De verslagenheid onder het personeel op het kantoor in Alkmaar was groot. Zeker toen ter sprake kwam dat er geen sociaal plan is, liepen de emoties hoog op. Een deel van het TMG-personeel verhuisde mee naar BDUmedia. Destijds was er wel een goed sociaal plan.

Rebelse tijden met Dick Smit en Hans Best
Door het faillissement neemt de Zaanstreek afscheid van goed gelezen weekbladen met een rijke historie. Uit onvrede met de veranderingen die de Verenigde Noordhollandse Dagbladen doorvoerde op de titels De Typhoon/Dagblad voor de Zaanstreek en de weekbladen Week in Week uit, De Krommenieër begonnen acquisiteurs Dick Smit en Hans Best in 1992 het ‘onafhankelijke’ weekblad De Zaankanter. Het duo werkte zich een slag in de rondte en werd de rebelse schooljongen van de weekbladklas. De opvliegende grutto in het logo was een duidelijke verwijzing naar het vliegtuigje dat destijds het Typhoon logo sierde. De uitgave was zo succesvol, dat het Telegraaf concern een paar jaar later de titel terugkocht. Door de overname in 2017 werd BDUmedia eigenaar van de krant.

Oudste weekblad Zaanstreek stopt

Met het faillissement van de Alkmaarse tak van BDUmedia verliest Krommenie een zeer gewaardeerde uitgave in het ‘dorp’. De Krommenieër is een van de oudste weekbladen in onze regio, zo niet de oudste. Het weekblad werd in juli 1932 voor het eerst uitgegeven door de firma Knijnenberg als advertentieblad 'voor alle gezinnen en gezindten'. Na de oorlog kwam 'De Krommenieër van Knijnenberg' terug als Nieuws- en Advertentieblad. Vanaf 1977 kwam het weekblad onder de vleugels van De Typhoon.

Het blad werd gemaakt door eminente journalisten als Gerrit Visser, Co Rol en Frits Ubels. De redactie stond in die tijd onder leiding van Cees van den Kommer. Fotograaf Rob Bruyn zorgde wekelijks voor pakkend beeldmateriaal.
 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl