Alleen spoedeisende zaken door SALT verricht

17-03-2020 10:13

Alleen spoedeisende zaken door SALT verricht

STREEK - In het programma ‘Aan de slag met…..’, gepresenteerd door Maurice Noah, vanmorgen aan het woord Christy Niemeijer, huisarts uit Zaandam en bestuurder van SALT.

Voor de zekerheid nog even de achtergrond van SALT. De Stichting ArtsenLaboratorium en Trombosedienst is ISO geaccrediteerd en werd in 1955 opgericht door de regionale zorgverzekeraar (‘het toenmalige ziekenfonds’ dat nu Zilveren Kruis heet) en huisartsen. Sinds 1955 heeft SALT een enorme groei en verandering doorstaan.

De service van dienstverlening is veel breder geworden: naast bloedonderzoek en trombosedienst is SALT nu een volwaardig Eerstelijns Diagnostisch Centrum dat huisartsen, medisch specialisten, verloskundigen, maar vooral patiënten en cliënten met vele vormen van diagnostiek bedient. Zoals SALT het eerste huisartsenlaboratorium van Nederland was, zo was SALT ook de eerste met een breed scala aan diagnostiek.

CLUSTEREN

SALT beschikt over ruim 60 vestigingen. Vele daarvan bevinden zich in verpleeghuizen. Voor het bloedprikken komen veel clienten vanuit de wijken naar die locaties. ‘De Zorginstellingen hebben terecht gesteld dat zij zo min mogelijk mensen over de vloer willen hebben. Om die reden zijn onze deuren gesloten’ vertelt Niemeijer met de nodige zorg in haar stem.

Voor het bloedprikken zullen de mensen iets meer moeten reizen. SALT clustert zogezegd haar activiteiten. ‘Ons personeel heeft geen mondkapjes of andere beveiligingen ter beschikking. Het allerbelangrijkste is dat de mensen contact houden met hun huisarts. Longtesten, bloedprikken, de arts weet als beste hoe de conditie van iemand is.’

Alleen de spoedeisende zaken worden door SALT verricht in deze fase. Op dit moment kan men alleen bij SALT terecht voor een spoedafname of ter bepaling van uw INR (Trombose). ‘Alle overige afnames stellen wij tijdelijk uit. Er zijn afspraken met de huisartsen die een speciale code hebben waardoor wij weten wie er geprikt moet worden. Dat zal overigens alleen gebeuren als de te prikken client niet hoest.’

ALGEMEEN

Denkt u dat u misschien klachten heeft door besmetting met het coronavirus? Ga dan niet naar binnen bij SALT maar bel uw huisarts. Zo voorkomt u verspreiding van het virus.

Voor vragen over corona is er ook een landelijk telefoonnummer beschikbaar: 0800-1351

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl