Ariane Blees: ‘Je bleest het boek in één ruk uit!’

26-09-2019 08:38

Ariane Blees: ‘Je bleest het boek in één ruk uit!’

ZAANSTREEK - ,,Er waren zondagmiddagen waarbij ik dacht ‘hoe krijg ik in Godsnaam wat uit mijn pen?’ Ik probeerde immers steeds in te gaan op actuele, streekgebonden zaken. Maar het lukte toch telkens weer de deadline te halen. Met als resultaat dat er nu een bundel van 61 ‘Bleestekens’ in boekvorm is verschenen”, zegt Ariane Blees.

Ze schreef als columniste voor het recent ter ziele gegane weekblad De Zaankanter wekelijks een column. En net als zoveel schrijvers was haar grote wens ooit haar werk in boekvorm uit te geven. ,,Mijn hele leven droom ik ervan bij de Bruna te liggen. Niet zoals een vriendin van mij opperde: ‘ga daar dan maar liggen, dan maak ik een foto van je’, maar met mijn columns in boekvorm”, lacht Ariane.

Het schrijven zit de 58-jarige Zaandamse in het bloed. Al liggen haar wortels vooral op het journalistieke vlak. Snel informatie sponzen op locatie. Rap achter het toetsenbord uitwerken want de deadline is al in zicht. Deze manier van werken zorgde voor een lekker vlotte schrijfstijl.

Schaduwverslag
,,Ik begon bij de Kabelkrant en voerde daar korte berichtjes in. Voor Jan van de Werff, chef-streekredactie van De Typhoon/Dagblad voor de Zaanstreek, mocht ik een schaduwverslag maken om te kijken of ik kon schrijven. Het werd gelijk een halve pagina in de krant”, herinnert Ariane haar eerste schreden op het journalistieke pad. ,,Dat was rond 1990. Zo kwam ik ook als freelancer te werken op redactie van de weekbladen Week in Week uit, De Waterlander en het Noordhollands Weekblad.”

Meer zekerheid als docent
Het verdwijnen van De Zaankanter als weekblad is op zich geen nieuws. Vele uitgaven waar ze voor schreef gingen onderuit door tegenvallende advertentie-inkomsten. En dus koos Ariane voor meer zekerheid. Ze volgde een didactische opleiding en ging als zij-instromer voor de klas. Inmiddels is ze al vele jaren docent Toerisme op het Regio College in Zaandam.

,,Daar werk ik nog steeds met veel plezier. Maar toch ging het schrijven kriebelen. Ik ging het echt missen. Toen ik een keer met Kees Klinkenberg, redacteur van De Zaankanter, om tafel zat, stelde hij voor dat ik columns ging maken.” Met goede vrienden als Ronald Peeters werd een ludieke naam voor de ‘cursiefjes’ snel gevonden: Bleestekens. Ook de foto van haar omslag komt van de hand van de inmiddels overleden persfotograaf.

Wat geks doen
Inmiddels liggen er 1000 boeken klaar voor de verkoop. Inderdaad bij de Bruna. Maar ook bij boekhandel Stumpel in Krommenie en filmhuis De Fabriek in Zaandam. ,,Wat ik van de verkoop verwacht? We gaan het zien en beleven. Ik vind het gewoon leuk dat mijn columns nu in boekvorm te koop zijn. Je moet tenslotte wat geks doen in je leven.” Priemende pretoogjes kijken de journalist brutaal aan. De luchtige, vrolijke toon waarin Ariane schrijft uit zich ook non-verbaal. Op de vraag waarom ik het boek zou kopen zegt ze tot slot wervend: je bleest het in één keer ruk uit!”

Bleestekens telt 61 columns. In fraaie vorm gepresenteerd als paperback. Op humoristische, tikje kritische wijze komen typisch Zaanse zaken voorbij in vlot geschreven korte verhalen. Na het (b)lezen van de 126 pagina’s vraag je je wel een ding af: wanneer verschijnt de nieuwe column?

 

Wie meer wil weten, kan Ariane Blees mailen: arianeblees@hotmail.com

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl