Autobiografisch boek over leven met psychose

11-10-2021 13:19

Autobiografisch boek over leven met psychose

STREEK - "Het is jammer dat op het krijgen van psychoses nog zo'n taboe rust", zegt Roselien Brondy op de bank in haar kleine huiskamer in Koog aan de Zaan. Mensen vinden dat vaak lastig uit angst voor afwijzing in relaties en werk, zegt ze. En dus heeft Roselien nu een autobiografische roman geschreven over haar ervaringen op de psychiatrische afdeling van het Zaans Medisch Centrum in 2014. "Een heel zwaar onderwerp, maar gelukkig er valt ook veel te lachen."

Ze hoopt dat ze met haar boek anderen - die net als zij kampen met depressie en psychose - kan helpen. "De titel 'Pa(a)z op' staat voor de psychiatrische afdeling en ook voor 'pas op'. Pas op dat het je niet overkomt en ook pas op voor mezelf."

Goddelijk
Met depressies kampt Roselien (31) al sinds haar zestiende en elf jaar geleden zijn de psychoses erbij gekomen. "Eerst is alles supergaaf, ben je onaantastbaar en voel je je onverwoestbaar. Dan denk je bijvoorbeeld dat je wel even over een drie meter hoog hek kunt klimmen zonder ongelukken. En daarna komt de angst en word je achtervolgd door demonen die niet willen dat je je goddelijk voelt."

Een diepe worsteling voor Roselien, ook omdat ze gelovig is. "Ik ben biseksueel en ik dacht heel lang van 'dat mag niet van het geloof' en ging ik bidden van: 'God, genees mij'." Ondanks al die strijd haalde Roselien met wat vertraging de havo en voltooide ze een media- en communicatiestudie. "Ook al heb ik depressies, ik ben niet iemand die thuis in zak en as zit. Het is alleen allemaal erg vermoeiend en onrustig."

Vlogs
Roselien is erg actief in de LHBTI-gemeenschap. Ze organiseerde bijvoorbeeld een speciale roze kerkdienst in Koog aan de Zaan afgelopen zomer. Ze schrijft gedichten en maakt vlogs. Die vlogs maakt ze zowel privé als voor haar werk. "Ik werk twee dagen per week bij Breedweer. Dat is een schoonmaakbedrijf voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ik interview de medewerkers. Erg leuk."

Maar meer dan twee dagen werken zit er voorlopig voor Roselien niet in. "Ik zou graag willen. Het lukt me gewoon niet."

Op de foto Roselien die een roman schreef over haar leven met psychoses - Michel Gijselhart/NH Nieuws

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl