Babbeltrucs: wordt geen slachtoffer

04-08-2020 09:26

Babbeltrucs: wordt geen slachtoffer

STREEK – "Veel senioren worden het slachtoffer van babbeltrucs. Ondanks de aandacht in de media om dit te voorkomen. De tv-spotjes en berichten vallen onvoldoende op bij senioren waardoor ze niet alert zijn op de risico's. Daarom wil ik filmopnames laten maken en daarvan korte clips maken om te verspreiden binnen de KBO-PCOB Seniorenbelang Zaanstreek-Noord en andere seniorenverenigingen", zegt initiatiefnemer Peter Smit.

Hij heeft een oproep gedaan onder de leden maar er wordt nog onder meer gezocht naar iemand die teksten voor de toneelscènes kan schrijven. Zijn plan bestaat uit het spelen van vier of vijf scènes waarin diverse soorten babbeltrucs aan de orde komen.

Actie van KBO-PCOB om senioren alerter te maken
"Het kan dan gaan om: bij de voordeur (pakje bezorgen, met een smoes proberen binnen te komen, de meterstand opnemen), aan de telefoon, bij het pinnen en onderweg op straat. Misschien als laatste een 'slachtoffer' aan het woord. Er zijn nog vele mogelijkheden te bedenken, maar ik denk dat deze het meeste voorkomen", aldus de Krommenieër.

Discussie
Zijn bedoeling is na het vertonen van de films een kleine discussie te laten ontstaat hoe ouderen zich kunnen wapenen tegen de huftertjes in onze samenleving. De uitvoeringen zouden plaats kunnen vinden bij de KBO-verenigingen in Zaanstreek-Waterland en in de Lorzie in Wormerveer. Tevreden stelt Peter Smit: "Inmiddels heeft Toneelvereniging Steeds Voorwaarts uit Krommeniedijk medewerking toegezegd met Nel Noom als regisseur. Maar er moet nog meer gebeuren. Zo zoeken we nog een discussieleider, zalen om de films te vertonen en vervoer van en naar de locaties van de KBO-leden. Ook wil ik de wijkagenten benaderen om mee te denken. Die komen vaak in aanraking met de slachtoffers. Het zou mooi zijn als ze bij de uitvoeringen aanwezig kunnen zijn."

Maar bovenal is men op zoek naar mensen die goede (filmscript)teksten kunnen schrijven. "Dan kunnen wij verder met de voorbereiding van deze plannen. Het idee is om te filmen in de eerste drie weken van april of in mei."

Ook geld speelt een rol. "Wij zijn vrijwilligers en beschikken niet over grote potten met geld om deze plannen te realiseren. Al slagen wij erin te voorkomen dat er nog meer mensen uit onze omgeving slachtoffer worden van babbeltrucs, dan moet dat toch een geweldige voldoening geven en meer waard zijn dan welke geldelijke beloning dan ook."

Meteropnemer...
Diefstal door een 'babbeltruc' komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en/of waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl