Beatrixbrug weer vrij toegankelijk

15-07-2020 16:47

Beatrixbrug weer vrij toegankelijk

ZAANDAM - Helemaal vanzelf is het allemaal niet gegaan. Het dossier Beatrixbrug kent aardig wat pagina's. Er is weer een hoofdstuk afgesloten. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, zodat nu ook voetgangers, (brom)fietsers en auto's na al eerder de Connexxion bussen over de brug heen kunnen.

 De gemeente Zaanstad heeft in al haar wijsheid besloten dat de vernieuwde Beatrixbrug vanaf woensdag 15 juli om 16.00 uur weer toegankelijk te laten zijn voor al het verkeer. De brug is - net als voorheen - dagelijks (zeven dagen per week) afgesloten voor auto’s en vrachtauto’s tussen 12.00 uur en 18.00 uur en op donderdagavond ook van 18.00 uur tot 21.00 uur. Fietsers, voetgangers en brommers kunnen 24 uur per dag gebruik maken van de brug. Een brug waarmee in 1957 werd begonnen met de aanleg van de Beatrixbrug om deze eind 1958 feestelijk te kunnen openen.

Verkeersregelaars
Om te monitoren hoe het verkeer zich over de brug beweegt zijn verkeerskundigen van de gemeente tijdelijk aanwezig bij de brug. Er zijn tevens verkeersregelaars die, omdat het camerasysteem dat de poller in de Peperstraat aanstuurt nog niet naar behoren werkt, deze functie overnemen. De gemeente achtte het belangrijk de brug zo snel mogelijk open te laten gaan en vandaar deze oplossing. Op de achtergrond wordt er gewerkt aan een permanente oplossing voor het camerasysteem van de poller.

Nieuw fietspad
Net als bij de Wilhelminabrug zullen fietsers mogelijk moeten wennen aan het nieuwe verhoogde fietspad. Om hen daarop te attenderen zijn waarschuwingsborden geplaatst en is uiteindelijk een rood-witte markering aangebracht op de randen tussen fietspad en rijbaan en fietspad en voetpad.

Genomen maatregelen voor openstelling
Voor de openstelling van de Beatrixbrug hebben alle betrokken partijen, waaronder ook het Integraal Veiligheidsteam, hun advies gegeven. Dit heeft na een zorgvuldige afweging geleid tot een aantal maatregelen. Deze maatregelen zijn genomen voor de openstelling, namelijk:

  • Het aanbrengen van een rood-witte belijningmarkering op de randen tussen fietspad en rijbaan/voetpad;
  • Het aanbrengen van geel/zwarte markering;
  • De tijdelijke inzet van verkeersregelaars.

Meer informatie
De Beatrixbrug hoort, evenals de Wilhelminabrug, bij de Wilhelminasluis. De Wilhelminasluis wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland vernieuwd. De sluis was verouderd en verkeerde in slechte staat. Beide bruggen zijn nu compleet vernieuwd.

Op de foto met dank aan het Gemeentearchief Zaanstad de situatie zoals deze ooit is geweest. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl