Begraafplaats West in Wormerveer aangewezen als monument

Gepubliceerd: 23-02-2017 13:02

Begraafplaats West in Wormerveer aangewezen als monument

ZAANSTAD - Het college van B. en W. heeft besloten de algemene begraafplaats West in Wormerveer aan te wijzen als monument. De begraafplaats is in 1867 aangelegd in een periode dat er rondom nog weilanden en sloten waren. Met de groei van het dorp is de begraafplaats langzamerhand omsloten door bebouwing.  Het is nu herkenbaar als hoog opgaande groensingel die beeldbepalend is in het centrum.

Nu de begraafplaats een gemeentelijk monument is kunnen de historische waarden van het terrein en verschillende graven worden behouden. De begraafplaats is de laatste rustplaats van (bekende) lokale en regionale ondernemers en industriëlen, burgemeesters, notabelen en arbeiders uit de vele fabrieken in de omgeving.

Historische Vereniging Wormerveer
De Historische Vereniging Wormerveer heeft de gemeente verzocht de waarde van de historische begraafplaats te onderzoeken. De gemeente heeft het terrein beoordeeld op basis van een aantal criteria: architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde, stedenbouwkundige waarde, gaafheid, zeldzaamheid en fysieke kwaliteit.

Uit het onderzoek bleek dat de begraafplaats een voor Zaanstad bijzonder terrein is. Bijzonder is bijvoorbeeld de sobere (Doopsgezinde) grafcultuur van de Zaanstreek. Daarnaast is het terrein is van belang als verwijzing naar de lokale geschiedenis van Wormerveer.

Na een periode van verminderde aandacht voor dit terrein heeft de vereniging zich vanaf 2004 ingezet het terrein te onderhouden en de waardevolle structuren en graven voor verder verval te behoeden. Met een monumentenstatus blijft de begraafplaats behouden en worden de financieringsmogelijkheden voor behoud en restauratie van het graven vergroot.


Hieronder is een filmpje te zien over de begraafplaats (bron: website YouTube)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl