Bier en mosterd gaan prima samen

Gepubliceerd: 18-02-2021 11:02

Bier en mosterd gaan prima samen

STREEK - De bakermat van de Nederlandse voedingsindustrie is zonder echte concurrentie de Zaanstreek. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren meerdere plekken gekomen, maar onz streek bevat nog altijd voldoende parels.

Een van de meer bescheiden, maar daarom niet minder bekende parels is Zaanse Mosterd. Al sinds 1961 nauwelijks ondersteund door marketing en andere ‘moderniteiten’ en al die tijd, net als de Zaanse Mayonaise, nauwelijks weg te denken uit de miljoenen Nederlandse koelkasten. Hoe bijzonder is dat? En dus eert de 100% Zaanse Brouwerij Hoop haar oudere, 100% Zaanse broer met een heel bijzonder bier.

Limited Edition
Brouwerij HOOP brengt, naast een aantal vaste bieren en een viertal seizoensbieren, ook diverse Limiteds uit per jaar. Bieren die de randen van het spectrum opzoeken en daarmee vooral de groeiende groep bierliefhebbers moet verwennen. Zo verschenen eind 2020 de Liquorice Stout o.b.v. zoethout en de houtgelagerde Winterbock. Met de Spicy ‘Mustard’ Tripel bewijst Brouwerij Hoop, de enige bierbrouwerij in de Zaanstreek van zekere omvang, een serieuze speler te zijn in het Nederlandse landschap van ambachtelijke (Craft) bierbrouwers. ‘Limited’ betekent ook echt limited in de zin dat er maar een beperkte hoeveelheid is gebrouwen. Dus op=op.

Zaanse Mosterd: Wereldberoemd in Nederland.
Ofschoon de Zaanstreek een lange historie kent van voedselproducerende bedrijven, zijn er (helaas?) maar weinig ook in originele Zaanse handen gebleven. Dat geldt dus wel voor o.a. Van Wijngaarden, makers van de overbekende Zaanse Mayonaise en de familie Bosman, die dit jaar 60 jaar de echte Zaanse Mosterd op de markt brengen. Allereerst vanuit mosterdmolen de Huisman, gelegen op de Zaanse Schans, en sinds 2007 vanuit een modernere (vooral vanwege wet- en regelgeving) locatie elders in de Zaanstreek. Frank Bosman staat aan het roer van een bedrijf dat loyaal is aan smaak, bereiding en uitstraling. ‘Mosterd = Mosterd’ en het is juist de oorspronkelijkheid en het trouw blijven aan het recept wat de kracht is van het product.

Bier en Mosterd? Ja!
In het door de Brouwerij HOOP verspreide persbericht staat - en geloof het of niet - dat er daadwerkelijk ‘gewoon’ mosterd toegevoegd is tijdens het brouwproces. Roy de Vries van de Brouwerij zegt daarover dat het plaats had bij de kleine brouwerij van Hoop in Lab-44. 'In dit pand, gelegen op het Hembrugterrein en oorspronkelijk behorend tot de Stelling van Amsterdam, werd ruim 100 jaar geleden nog Mosterdgas (!) geproduceerd.'  

De basis is een klassieke Belgische Tripel van 8%, wat het bier een zachte, volle smaak geeft als tegenhanger van de toch wat scherpe, maar onmiskenbare smaak van de Zaanse Mosterd. Het bijzondere van het bier is dat de rechterhand direct een bijna reflex-achtige beweging maakt naar een denkbeeldig schaaltje waar dan bitterballen, kaas of een lekkere leverworst op zou moeten liggen. Een beter ‘borrel-bier’ bestaat dus niet!

Zo heeft HOOP dus niet alleen een heel lekker bier gebrouwen, maar ook een uniek bier, zowel qua smaak als verhaal. De introductie heeft plaats zaterdag 20 februari in een Covid-proof sessie . Vanaf die dag is het ook verkrijgbaar in de (online) bierwinkel van Hoop bij de brouwerij in Zaandijk en bij diverse Zaanse speciaalzaken.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl