Bij Aart van den Berge staat atletiek op 1

24-04-2020 21:15

Bij Aart van den Berge staat atletiek op 1

ZAANSTAD - Elf inwoners van Zaanstad kregen vrijdag 24 april van burgemeester Jan Hamming te horen dat ze een Koninklijke Onderscheiding toegekend krijgen. Mevrouw Louise Verra is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, vanwege haar vrijwillige inzet bij tal van organisaties. De andere tien werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.

Voor de burgemeester was het derhalve een dag van een race tegen de klok. Krommenieer Aart van den Berge (1935) was zich van geen kwaad bewust, laat staan dat hij rekende op een Koninklijke onderscheiding. Niets vermoedend stapte hij 's morgens samen met zijn vriendin Wil op de fiets om vanuit Koog aan de Zaan via het Freek Engelpad richting Krommenie te fietsen. 


Onderweg ging zijn telefoon. 'Als ik op de fiets zit duurt het even voor ik dat apparaat te pakken heb. In eerste instantie was ik dan ook te laat' vertelt de bruinverbrande Van den Berge met een grote glimlach op zijn gelaat. 'Even later was het wel raak. Had ik ineens meneer Hamming aan de lijn. Hij vertelde dat er een bos bloemen zou worden afgeleverd en een envelop. En dat gebeurde ook.' 

Bij thuiskomst nam hij de bloemen in ontvangst van de buren. Die wisten toen al meer dan Aart zelf. 'Die wisten al van de onderscheiding en ik nog niet. Wat een eer en belevenis. Ik voel mij zeer opgetogen. En kijk hoe mooi dat boeket staat te pronken!' 

De onderscheiding komt vanzelfsprekend niet uit de lucht vallen.  Aart van den Berge is al vanaf 1974 vrijwillig actief bij atletiekvereniging Lycurgus. Hij is daar jurylid, wedstrijdleider èn scheidsrechter en actief in die functies bij zowel regionale als nationale atletiekwedstrijden. 

Ook was hij looptrainer en actief bij de Maandagavond Prestatiewedstrijden voor de jeugd. In 1978 nam Van den Berge het initiatief om een oud papier container te plaatsen bij de club, bedoeld om geld in te zamelen voor een nieuw clubgebouw en tot op heden is hij nog steeds betrokken bij de inzameling van oud papier. Ook staat hij te boek als een uiterst betrokken lid van de club waar hij altijd zorgt voor deskundig commentaar bij de ontwikkelingen binnen de club. 

Maandagmorgen was hij nog even bij zijn club op sportpark De Omzoom in Assendelft. Nietsvermoedend vanzelfsprekend.

Naast alle activiteiten voor de atletiek is Van den Berge ook nog eens actief als vrijwilliger bij de Zaanse Schans en het Zaans Museum, waar hij met veel plezier rondleidingen verzorgt.

Al deze verdiensten te samen maken dat Aart van den Berge per heden als Lid in de Orde van Oranje Nassau door het leven zal gaan.


Foto Kees Klinkenberg

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl