Bij de Cromme Bal heerst veilig sportklimaat

13-12-2021 11:19

Bij de Cromme Bal heerst veilig sportklimaat

KROMMENIE - Veilig sporten voor iedere inwoner in Zaanstad zou eigenlijk een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch is dat helaas nog niet overal het geval. Bij Tennisvereniging ‘De Cromme Bal’ weet men na het bezoek van wethouder Gerard Slegers en topkorfballer Carlo de Vries in zijn functie verenigingsondersteuner Sportbedrijf Zaanstad dat het ‘Veilig Sportklimaat’-bord aangeeft dat er stappen zijn gezet.

De tennisvereniging, gevestigd aan het Rosaruimpark, mocht afgelopen zaterdag het bord ‘Veilig Sportklimaat’ in ontvangst nemen. Met het plaatsen van het bord laat de club zien dat zij actief beleid voert voor een veilig sportklimaat. Tennisvereniging ‘De Cromme Bal’ is de tweede sportvereniging in Zaanstad die dit bord krijgt. Zustervereniging KZTV kreeg van de zomer het eerste bord overhandigd.

Slegers en De Vries reikten het bord aan de vereniging uit. Om te zorgen voor een veilig sportklimaat vraagt de vereniging een verklaring omtrent het gedrag (VOG) van trainers en medewerkers. Ook werkt de vereniging met omgangs- en gedragsregels en heeft zij een eigen vertrouwenspersoon.

Wethouder Slegers beseft zich dat veilig sporten voor iedere inwoner vanzelfsprekend moet zijn maar dat nog niet overal is. 'Om te zorgen voor een veilig sportklimaat hebben we elkaar nodig. Ongewenst gedrag niet accepteren door het bespreekbaar te maken. Door er met elkaar over te praten. Ik ben heel blij dat nu ook tennisvereniging ‘De Cromme Bal’ zorgt voor een veilig sportklimaat voor haar leden en bezoekers.'


Ivonne van Tuijl directeur Sportbedrijf Zaanstad vult aan: “Een veilig sportklimaat beleid is een continu proces: nieuwe leden, bestaande leden en bezoekers moeten attent gemaakt worden op het beleid en de vereniging moet het beleid met regelmaat evalueren en agenderen. Alleen dan zorgt een vereniging voor een duurzaam Veilig Sportklimaat.”

Sportief, positief en respectvol
Een vereniging met een veilig sportklimaat motiveert sporters, vrijwilligers en bezoekers om zich sportief, positief en respectvol te gedragen. Zodat iedereen in een veilige omgeving en met plezier sporten. Er is aandacht voor pesten, (LHBTI+) discriminatie, ongewenste intimiteiten en onsportief gedrag.

Campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad
In 2018 startten gemeente Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad samen de campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad. Aanleiding voor deze campagne zijn de landelijke misstanden in de sport. De GGD heeft een centraal meldpunt ingericht voor sporters, bestuurders en bezoekers van de Zaanse sport.

Meer weten over een veilig Sportklimaat
Wilt u als vereniging meer weten over een veilig sportklimaat beleid? Dan kunt u contact opnemen met Sportbedrijf Zaanstad via verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl of 075-65 399 70.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl