Bijzondere expo Chinees blauwwit in Honig Breethuis

Gepubliceerd: 10-07-2019 8:07

Bijzondere expo Chinees blauwwit in Honig Breethuis

ZAANDIJK – In het Honig Breethuis, Lagedijk 80, is van vrijdag 12 juli tot en met zondag 13 oktober een selectie te zien van zeventiende- en achttiende-eeuws Chinees porselein uit de Collectie Jacob Honig Jansz. Jr. 

Voor deze expositie wordt een deel getoond uit de uitgebreide porseleinverzameling binnen deze collectie. Daarbij gaat het om schalen en borden waarvan meerdere exemplaren voorhanden zijn. Daarmee werd een symmetrische opstelling gemaakt op richels en schoorsteenmantels zoals in de achttiende eeuw gangbaar was in het Hollandse huis.

Porselein van Westzaner houthandelaar
De Zaanlandsche oudheidkundige verzameling van Jacob Honig Jansz (1816-1870) omvat ruim 320 stuks Chinees porselein. Een aanzienlijk deel daarvan staat opgesteld in het porseleinkabinet in de salon van het Honig Breethuis. De collectie was in bezit van de Westzaner houthandelaar Cornelis Kruijt (1809-1856) en zijn echtgenote Gesina Beatrix Brat (1814-1866).

Porseleinkast
Het porseleinkabinet dateert van rond 1750 en is uitgevoerd in Lodewijk XV- of rococostijl. Die wordt gekenmerkt door asymmetrische schelpmotieven. De kast is afkomstig van de rolredersfamilie Kaars Sijpesteijn uit Krommenie. Dit kabinet diende ter vervanging van de in 1775 in opdracht van Cornelis Jacobsz. Breet (1739-1806) door meubelmaker Pieter Uylenburg gemaakte ‘extra fraye Porceleijnkast’.

VOC
Onder de gegoede Zaanse burgerij was het verzamelen van Chinees porselein in zwang. Zo bezaten onder meer de families Honig en Nan grote hoeveelheden van deze beschilderde oosterse keramiek. Vanaf de vroege zeventiende eeuw werd Aziatisch porselein geïmporteerd en verhandeld door de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Op bijgaande foto’s: Het achttiende-eeuwse porseleinkabinet in het Honig Breethuis gevuld met Kangxi-porselein. (Foto: Anjo Kan), een detail in Kangxi-porselein. (Foto: Anjo Kan) en een Chinees porseleinen schaal, Qianlong, met blauw decor van waterlandschap met tempel, brug en pagode. (Foto: ZOV-Zaans Museum)

Kijk voor openingstijden en toegangsprijzen op www.honigbreethuis.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl