Biksteenmolen De Vlijt weer fier in de wind

Gepubliceerd: 09-05-2020 16:05

Biksteenmolen De Vlijt weer fier in de wind

Biksteenmolen De Vlijt

De molen is rond 1920 in Zaandam gebouwd en heeft daarna op verschillende locaties gestaan. De molen stond van 1940 tot 1945 in het Oostzijderveld op het erf van molen het rasphuis. Hij bewees toen zijn diensten door het malen van tarwe en het zagen van brandhout. Toen de eigenaar verhuisde moest de molen ook wijken.

De timmerman en molenliefhebber Jaap van den Broek kocht de molen in 1946 voor f 225 gulden en plaatste hem op een onderstel van vier zware palen in de achtertuin van zijn ouders aan de Jacob Corneliszstraat in Oostzaan. Drie jaar stond de molen daar stil omdat de eigenaar zijn dienstplicht vervulde in Indonesië, maar hij werd netjes onderhouden.

Toen de molen moest wijken voor nieuwbouw, verplaatste Van den Broek hem in 1959/1960 naar de huidige locatie op een eilandje bij de Doctor Keijzerstraat in Oostzaan. Het schuurtje, waarop de molen staat, is toen in originele stijl opgebouwd.

De molen is voorzien van stampers voor het versplinteren en verpoederen van glas of steengruis, en van een amarilsteen om het gereedschap scherp te houden, aangedreven door houten poulies en leren riemen.

We schrijven februari 2017 en de molen krijgt het in de storm zwaar te verduren. De Vlijt op het eilandje aan de Dokter Keijzerstraat in Oostzaan is erop gebouwd om met zijn stampers zelf te verpoederen en versplinteren, dat de wind haar zou vermalen lag niet in de planning.
Gemeente Oostzaan heeft voor de renovatie tienduizend euro toegezegd voor het herstel van de fundering. De stichting Instandhouding Biksteenmolen ‘De Vlijt’, is druk bezig geweest met een plan om zoveel mogelijk mensen met hart voor het molentje donateur te maken. Nu is het zover dat de molen weer in volle glorie te zien is in Oostzaan.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl